Festival de racituri – septembrie

 

Special pe placul gurmanzilor, la Tismana (judeţul Gorj), vor fi pregătite sâmbătă, începând cu ora 12:30, cele mai delicioase racituri sau piftii, după cum vreţi să le spuneţi.

Gătite după reţete vechi de când lumea sau mai noi, raciturile (din diferite tipuri de carne, inclusiv peşte) vor fi ornate în fel şi chip, astfel încât să-i ademenească pe cei prezenţi la festival. Nu trebuie uitat că prin părţile Gorjului nu se poate închipui vreun eveniment important, fie că este nuntă sau botez, fără să se aşeze pe mese platouri cu racituri, lângă care să se odihnească ardei iuţi ca focul, sărmăluţe învârtite în foi de varză sau păhărele cu ţuică cu multe focuri. Şi pentru că este o adevărată petrecere, vă puteţi aştepta la multă voie bună, la expoziţii culinare, dar şi produse meşteşugăreşti.

Organizatorii, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), filiala Gorj, au editat special pentru prima ediţie a festivalului ­ Jurnalul de Piftii, o publicaţie savuroasă ce cuprinde tradiţii ale locului, o interesantă istorie a răciturilor, reţete şi epigrame.

 

“Ediţia a 3-a a Festivalului Raciturilor se întoarce la locul de plecare adică la Vila Ursu de la Tismana. Evenimentul a avut parte de muzică, lume multă, gălăgie, sarmale, ardei iute, grătare, fum şi mai ales piftii. Participanţii vor avea încă o dată ocazia să-şi demonstreze talentul în prepararea piftiilor din cele mai diverse ingrediente: carne de pui, de curcan, porc ori viţel, peşte şi chiar piftii de post” – sublinia în prima pagină Jurnalul de Piftii ce a însoţit de la debut fiecare ediţie a festivalului şi apare sub egida unei cunoscute publicaţii gorjene. Doisprezece echipaje din mai multe judeţe ale ţării (Mehedinţi, Alba, Vîlcea şi bineînţeles Gorj) reprezentînd societăţi comerciale, pensiuni agroturistice ori persoane fizice şi-au dat întâlnire pentru a se întrece în măiestria culinară la Vila Ursu din Tismana cu ocazia celei de-a treia ediţii a Festivalului Raciturilor organizat de ANTREC filiala Gorj. Prezent la manifestare prof Costel Buzianu primarul oraşului Tismana a apreciat ăn cadrul alocuţiunii de deschidere efortul depus de organizatori respectiv dl Radu Ciobanu preşedintele filialei judeţene a ANTREC pentru organizarea impecabilă a acestei noi ediţii a manifestării gastronomice subliniind faptul că piftiile alături de sarmale şi nelipsita ţuică au fost dintotdeauna pe masa oltenilor şi nu numai. O prezenţă agreabilă la manifestare a constituit-o delegaţia primăriei Horezu precum şi a Consiliului Judeţean Vîlcea ai căror reprezentanţi au rostit cuvinte de apreciere la adresa festivalului fiind prezenţi chiar şi cu un ansamblu folcloric ce a prezentat câteva melodii specifice zonei. De asemenea reprezentanţii judeţului Vîlcea au prezentat cu un bogat stand de promovare a potenţialului turistic şi agroturisic local În urma jurizării preparatelor de către o echipă constituită din cunoscători într-ale artei culinare palmaresul celei de-a treia ediţii a Festivalului Raciturilor ce figurează în calendarul Manifestărilor Naţionale ANTREC 2011 s-a prezentat astfe

 

 

Spre sfarsitul lunii septembrie, in peisajul pitoresc din valea Tismaniei, judetul Gorj se desfasoara un eveniment gastronomic de exceptie, denumit Festivalul Raciturilor.
Unii le numesc “piftii”, altii “racituri”. Aceste bunatati gastronomice traditionale sunt specifice petrecerilor dar si zilelor de munca romanesti, din cele mai vechi timpuri.

Aceasta sarbatoare va aduna bucatari priceputi din toata tara si din tarile vecine, care vor incanta turistii cu savoarea raciturilor preparate de ei, prezentate intr-o forma cat mai atractiva.

Esti invitat sa gusti din preparate minunate, in cadrul uui eveniment 100% traditional!

 

Festivalul Raciturilor, devenit deja tradiţie a reunit la Tismana cei mai pricepuţi artişti culinari, care au încântat participanţii cu delicatese, în ceea ce priveşte raciturile (piftiile), prezentându-le într-un mod deosebit. La această sărbătoare au fost prezenţi maeştrii bucătari din toată ţara şi din ţările vecine, care au delectat prin operele lor de artă şi cu priceperea lor, nu doar în prepararea savuroaselor răcituri, ci şi în prezentarea lor cât mai atractivă şi cât mai îmbietoare. Potrivit organizatorilor, în concursul pentru cea mai bună piftie au intrat 12 participanţi. Pensiunile „concurente” au venit cu ce aveau mai bun, totul pentru a încânta gustul şi ochii membrilor juriului. De premiul cel mare s-au bucurat reprezentanţii unei pensiuni din Târgu-Jiu, care au reuşit să impresioneze juriul cu gustul raciturilor gătite de ei. De menţionat este faptul că anul acesta s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a festivalului. Organizatorii promit şi în anii următori organizarea acestui festival, având în vedere faptul că se bucură tot mai mult de susţinere şi apreciere.

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


5 + 2 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini