Festivalul de Cantec Popular Romanesc “Maria Lataretu” Targu-Jiu, 4-7 noiembrie 2013

 

Festivalul de Cantec Popular Romanesc “Maria Lataretu” a ajuns la editia a XX-a si se va desfasura in perioada 4- 7 noiembrie, la Targu-Jiu. Acest eveniment este un profund omagiu adus „privighetorii Gorjului” pentru ca se implinesc 41 de ani de la trecerea in nefiinta a interpretei nascute la Balcesti.

Ediţia din acest an se adresează soliştilor vocali şi instrumentişti neprofesionişti, respectiv celor neangajaţi într-o instituţie profesionistă de spectacole.

În ceea ce priveşte condiţiile de participare, fiecare judeţ (sector) poate participa cu doi solişti vocali şi cu doi solişti instrumentişti (băieţi/fete), cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani. Judeţul gazdă îşi rezervă dreptul de a se înscrie cu câte patru solişti la fiecare secţiune.

Fiecare interpret se prezintă în concurs cu două piese: doină, baladă, cântec doinit sau cântec epic, fără acompaniament; o melodie ritmată, cu acompaniament orchestral. Laureaţii cu Marele Premiu şi Premiul I obţinute la ediţiile anterioare ale Festivalului nu pot participa în concurs.

Fişa de concurs, însoţită de partituri şi o copie după cartea de identitate, se expediază pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, strada Calea Eroilor, numărul 15, cod 210135, Târgu Jiu, Gorj, până la data de 2 noiembrie, pentru a da posibilitatea orchestrei să asigure o mai mare operativitate în desfăşurarea preselecţiei.

Totodată, este necesară viza Centrului judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale sau a Şcolii populare de artă din judeţul respectiv, care girează astfel îndeplinirea condiţiilor din regulament privitoare la limitarea numărului concurenţilor şi la premiile obţinute de aceştia.

În serile de 5 şi 6 noiembrie, după spectacolele-concurs, se vor desfăşura recitaluri oferite de Ansamblul folcloric „Maria Lătăreţu“, de Şcoala populară de artă Târgu Jiu şi de Ansamblul artistic profesionist „Doina Gorjului“.

Gala Laureaţilor, din seara de 7 noiembrie, va fi urmată de un spectacol extraordinar al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ Târgu Jiu. Festivalul mai este susţinut de: Ansamblul artistic profesionist „Doina Gorjului“, Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Gorj, Şcoala populară de artă Târgu Jiu, Liga Culturală „Fiii Gorjului“ Bucureşti, Autoritatea Naţională pentru Turism, Asociaţia Culturală „Maria Lătăreţu“ din Bălceşti şi Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu“.

 

Sursa

Tag-uri: , , ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


2 + = 4

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini