Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna Sighetu Marmatiei

 

In fiecare an, intre Craciun si Anul Nou, in preajma datei de 27 decembrie, la Sighetu Marmatiei are loc Festivalul de datini si obiceiuri de iarna din Maramures. Festivalul se realizeaza fara intrerupere din anul 1969.

Festivalul a devenit “un obicei, un semn al locului, dovada a puterii de creatie si permanenta, dar si un semn al solidaritatii spirituale, a unitatii si continuitatii noastre pe intregul pamant romanesc”, reusind sa informeze publicul national si international asupra traditiilor, costumelor si obiceiurilor de iarna (colinde si jocuri cu masti) desfasurate de la Craciun si pana la Boboteaza.

La festival participa ansambluri folclorice din satele maramuresene dar si iubitori ai obiceiurilor stramosesti din alte regiuni ale tarii (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia etc.) si din strainatate – Ucraina (Transcarpati).

Momentul principal este alaiul care are loc pe strazile orasului. Fiecare formatie (imbracata in portul popular specific zonei din care a venit) va prezenta un colind, un joc cu masti sau un obicei specific de iarna. Dracii si personaje mascate, calaretii si carutele dau savoare evenimentului. Dupa parada, grupurile participante sustin un spectacol de gala, in care isi prezinta o parte din repertoriul propriu.

Stazile orasului vor musti, atat de privitori, cat si de de draci, calareti, copii si adulti imbracati in costume populare.

Organizatorii acestor evenimente sunt: Consiliul Judetean Maramures, Primaria si Consiliul Local Sighetu Marmatiei, Casa de Cultura Sighetu Marmatiei, Muzeul Maramuresului, Scoala de arta “Gheorghe Civu” si Clubul elevilor din Sighetu Marmatiei si altii.

Mai multe informatii AICI

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, cu media: 5,00 din 5)

Comments are closed.