Festivalul Hora Costumelor – Pietrari, Valcea 28 aprilie 2013

 

Festivalul Hora Costumelor are loc in fiecare an, de Florii, in localitatea Pietrari, din judetul Valcea. Anul acesta festivalul  de traditie si cultura populara a ajuns la cea de-a 42-a editie.

Data la care are loc festivalul este una semnificativa, deoarece Duminica Floriilor reprezinta un simbol al primaverii si al renasterii la viata a naturii dupa indelungata iarna.

O veche traditie din satele valcene este cea care a stimulat initiativa de a organiza un concurs si o parada a portului popular valcean. Traditia spunea ca primavara fiecare fata iesea la hora cu costumul pe care il facea in timpul iernii, hora satului fiind  astfel un moment prielnic  pentru etalarea harniciei, priceperii si talentului in arta de a tese si a coase.

La sarbatoare participa ansambluri populare alcatuite din elevi si profesorii lor care incanta privitorii cu portul lor minunat, vechi de zeci de ani.

Parada portului pupular are loc de la primarie spre biserica, unde se asista la slujba religioasa. Dupa incheierea slujbei, pe o  scena in aer liber are loc deschiderea oficiala a sarbatorii si sustinerea programelor artistice de catre ansamblurile participante care se vor prinde in hore si dansuri populare specifice romanesti.

Festivalul este organizat cu ajutorul Primariei Pietrari, in colaborare cu caminul cultural, scoala, biblioteca si consiliul local.

Tag-uri: , ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, cu media: 4,67 din 5)

Leave a Reply


3 + 2 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini