Festivalul “Nopti de Sanziene” – Borsa, Maramures 24 iunie 2013

 

In fiecare an, de Sanziene, la Borsa se desfasoara festivalul „Nopti de Sanziene”, care ii face pe borseni sa isi scoata din dulapuri straiele populare. Doar cateva dintre aceste obiceiuri se mai pastreaza, de aceea se organizeaza asemenea manifestari  tocmai pentru a nu lasa obieceiurile sa dispara.

Flăcăi călare purtând torţe aprinse şi tinere cu buchete de sânziene se indreapta in alai spre un lac de la iesirea din oras, unde vor avea loc ritualuri interesante dedicate Sanzienelor.

Evenimentul debuteaza cu o parada a portului popular, alaiul de ansambluri folclorice strabat orasul, iar apoi fiecare ansamblu urca pe scena pentru recitalurile programate. La eveniment sunt asteptate ansambluri din judetele Maramures, Suceava si Bistrita si chiar din Iasi, dar vor evolua si cele trei ansambluri locale „Flori de cantec”, „Bujorul” si „Prislopul”.

Festivalul a fost organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, Consiliul Judetean Maramures, Consiliul Local Borsa, Primaria orasului Borsa, Serviciul Public pentru Cultura, Sport si Salvamont.

Sanzienele sunt o sarbatoare incarcatata simbolic. Legenda spune ca in noaptea de Sanziene, noaptea premergatoare zilei Sfantului Ioan Botezatorul, portile cerului se deschid si lumea de dincolo vine in contact cu lumea pamanteana.

Sarbatoarea marcheaza inceputul verii (pe 21 iunie este solstitiul de vara – ziua cea mai lunga si noaptea cea mai scurta).

Sanzienele (Dragaicele) sunt personaje mitice binevoitoare omului (spre deosebire de alte personaje mitice ca Ielele si Rusaliile) si reprezinta fertilitatea culturilor agricole, a femeilor casatorite, pasarilor si animalelor si tamaduiesc bolile.

Prin aruncarea cununilor de sanziene pe acoperisul caselor, fetele tinere vor sa isi afle ursita, iar cei mai in varsta sa afle cati ani mai au de trait. Coronitele mai pot fi agatate la ferestre pentru ca sanzienele sa ii apare de spiritele rele.

Noaptea de Sanziene este cunoscuta si sub denumirea de Noaptea Focurilor, Dragaica stand sub semnul Soarelui.

Dupa caderea intunericului, pe fiecare deal se aduna copii, flacai si barbati cu faclii sau fetere, pe care le invart ca sa arda cat mai tare simbol al purificarii prin foc.

Tag-uri: , , , ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, cu media: 5,00 din 5)

Leave a Reply


9 + = 15

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini