“Hora de la Prislop” 17 august 2014

 

Hora de la Prislop este un festival interjudetean care promoveaza datina, portul si cantecul popular si se desfasoara anual in duminica de dupa Sfanta Maria.

Festival folcloric se desfasoara intr-un peisaj incantator, in varful muntelui, in pasul Prislop, la granita dintre doua regiuni ale Romaniei – Maramures si Bucovina, la hotarul dintre judetele Maramures, Suceava si Bistrita-Nasaud.

La festival participa ansambluri din Maramures, Suceava si Bistrita-Nasaud, care incing o faimoasa hora ce semnifica uniunea ce exista intre cele trei regiuni ale Romaniei.

Turistii care participa la festival se pot bucura de bucatele traditionale maramuresene, precum si de targul mesterilor populari.

Sarbatoarea va incepe cu slujba religioasa, urmata de o parada a portului popular prezentata de artistii din cele trei judete, iar mai apoi va avea loc deschiderea festiva si un amplu spectacol folcloric sustinut de ansamblurile invitate.

Scriitorul Nicoara Mihali a precizat ca Hora la Prislop apare in documente latine din anul 1738 cand se pomenea despre o intalnire a localnicilor pe varf de munte. In anul 1848, sarbatoarea a fost interzisa, fiind reluata in 1968, la initiativa catorva intelectuali din Borsa – in frunte cu profesorul de istorie si folcloristul Nicoara Timis.

Editia la care au participat cei mai multi oameni a fost in anul 1973, cand la Hora la Prislop se spune ca ar fi fost prezenti peste 50.000 de oameni. Un alt record a fost in anul 2003, cand manifestarea abia daca a adunat 8.000 de persoane.

 

 

Tag-uri: , , ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


+ 1 = 6

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini