Impuscatul Cocosului – Apata, Brasov 31 martie 2013

 

Impuscatul cocosului este un obicei traditional al comunitatii maghiare care se desfasoara in prima zi de Paste, in comuna Apata (judetul Brasov). Sarbatoarea isi are originea intr-o legenda a locului, care spune ca in secolul al XVI – lea, in timpul unei invazii tatarasti, populatia din zona s-a retras in cetate. In timp ce invadatorii se retrageau dupa distrugerea satului, au auzit un cantec de cocos din cetate si astfel locuitorii refugiati acolo au fost descoperiti. Cetatea a fost asediata, iar supravietuitorii au hotarat sa impuste cocosului care i-a tradat.

Astfel, in fiecare an, in ziua de Paste, dupa ce vin de la biserica, copiii cu varsta de pana la 15 ani, imbracati in vanatori si pe cap avand palarie verde cu pene, se inarmeaza cu arcuri si sageti facute special pentru aceasta ocazie si  impusca pasarea care i-a tradat, scopul sarbatorii fiind initierea in ochirea si tragerea la tinta cu arbaleta. De aceasta data, locul cocosului este luat de un panou pe care animalul este pictat.

Conform traditiei, unul dintre localnicii al carui fiu participa la eveniment este numit gazda pentru vanatorii cocosului. Lui ii revine sarcina de a pregati cocosul in care baietii din Apata vor trage la tinta.

Ceata de baieti, urmata de fanfara satului si de localnici, se indreapta catre fortareata, unde are loc ceremonia.

Conform traditiei, un preot il condamna pe cocos la moarte, dupa care baietii il impusca. Fiecare are dreptul la trei incercari, iar cel mai bun tragator este aplaudat de toata lumea.

Dupa ce cocosul a fost impuscat, vanatorii si fetele din sat sarbatoresc evenimentul la caminul cultural din Apata.

Impuscatul cocosului a devenit un simbol al supravietuirii satului.

Tag-uri: , ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


6 + = 11

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini