Instrutatul Boului – Figa, Bistrita-Nasaud 03 iunie 2012

 

Instrutatul boului este un obicei stravechi care se desfasoara in ziua de Rusalii, celebreaza fertilitatea si se sarbatoreste in cateva sate precum: Figa,  Taure, Caianul Mare si Caianul Mic. Obiceiul are variante diferite in aceste sate.

Cu o zi inainte de Rusalii, fetele din sat impletesc o cununa din flori care a doua zi este pusa pe crestetul celui mai frumos animal din sat,  iar apoi este inhamat si impodobit cu flori si panglici colorate.

Dupa incheierea slujbei religioase, taurul este purtat de feciori de-a lungul satului, de la Biserica pana in varful unui deal, fiind insotit de fete de maritat imbracate in straie populare si de calareti costumati, de asemenea, in portul de sarbatoare. Ajunsi in varful dealului, i se da drumul boului de unde trebuie prins de fetele nemaritate. Traditia spune ca fata care reuseste sa prinda unul dintre coarnele boului se va marita prima, in anul respectiv.

Daca in trecut totul se intampla de-a lungul satului, de la Biserica pana in deal, de cand Figa a iesit din anonimat gratie statiunii cu namoluri curative si ape sarate, obiceiul cunoaste unele nuantari, astfel ca ceremonialul ancestral se muta de pe ulita in parcul balnear de distractii.

Taranii cred ca „acolo unde se impauneaza boul, satul este ferit de rele, de boli de potop, de vreme rea si de grindina. Bou-i sfant, boul a suflat si l-a incalzit pe Isus in iesle.”

Acest obicei arhaic apare mentionat pentru prima data in 1852, de catre prof. Ioan F. Negrutiu, protopop greco-catolic al Blajului, in lucrarea sa “Gramatica limbei române”, care descrie “purtarea la Rusalii, pe la case, a unei vite împodobita cu frunza verde si flori”.

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


9 − 4 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini