Junii Brasovului – Brasov 12 mai 2013

 

Junii Brasovului (sau si mai corect spus Junii din Scheii Brasovului) sunt un grup de calarasi din Scheii Brasovului. Aici, in fiecare an, in prima duminica de dupa Pasti (duminica Tomii) are loc defilarea junilor ( sapte cete de tineri) si manifestarea obiceiurilor pe care acestia le-au mostenit din timpuri stravechi.

De dimineata, fiecare grup de juni isi pregatesc costumele si isi impodobesc caii, trec pe la vataf, armas mare si armas mic, dupa care  se aduna in jurul orei 11.30-12.00, in fata Bisericii „Sf. Nicolae” din Scheii Brasovului, in jurul troitei lui Ilie Birt si canta Hristos a inviat. Urmeaza incolonarea grupurilor dupa o ordine bine stabilita: Junii Tineri, Junii Batrani, Curcani, Dorobanti, Brasovecheni, Rosiori si Albiori. Cea mai veche ceata de juni, Junii Tineri se multiplica in mai multe grupuri de barbati casatoriti, avand rol de reprezentanti ai zonelor din Schei, si astfel au aparut: Junii Batrani din zona Pe Tocile, Junii Curcani de „pe Coasta”, Junii Dorobanti, de „pe Coasta” şi „Pe Pajiste”, Junii Albiori locuitori din zona Prundului si Pe Tocile, Junii Rosiori desprinsi din Albiori provenind din zona Cacova, si Junii Brasovecheni din cartierul Bartolomeu si str. Lunga.

Junii defileaza calare, pe cei mai frumosi cai din imprejurimile Brasovului, urmand traseul Piata Unirii – strada Muresenilor – B-dul Eroilor – strada Republicii – Piata Sfatului (in Brasov). Ei sunt imbracati in costume specifice fiecarei cete de juni.

Coloana este deschisa de fanfara, iar in fruntea fiecarui grup este vataful, urmat de stegari incadrat de cei doi armasi.

Pe tot parcursul calatoriei, junii sunt intampinati de locuitorii Brasovului si de turisti cu urale si aplauze, carora junii le raspund prin a-i invita sa-i insoteasca „la Pietri” ca sa petreaca alaturi de ei.

Dupa ce defileaza prin oras, junii merg in zona Pietrele lui Solomon, pe cele doua platouri la locurile amenajate din mosi stramosi, la mesele lor, pentru competitii si pentru o adevarata petrecere campeneasca. Cea mai importanta proba este aruncarea buzduganului, pe melodia cunoscută ca „Hora junilor”, unde participa doar cei mai puternici si experimentati juni.

La ora stabilita pentru inchierea manifertarii, grupurile de juni de incoloneaza in ordinea stabiliata si stiuta si se indreapta spre Piata Unirii unde fiecare grup canta pentru ultima data Hristos A Inviat si apoi grupurile de juni se despart luand astfel sfarsit defilarea calare a junilor.

Aceasta manifestare atrage in fiecare an mii de participanti.

 

Tag-uri: , , , ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 voturi, cu media: 4,40 din 5)

Leave a Reply


8 − = 1

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini