Sâmbra Oilor – Pasul Huta 06 mai 2012

 

Sâmbra oilor (masura oilor) este unul dintre cele mai importante momente din calendarul popular transformandu-se intr-o adevarata sarbatoare pastorala.

Sambra oilor se desfasoara in Pasul Huta , pe dealul de la Huta Certeze, pe hotarul care uneste Tara Oasului de Maramures.

Sambra oilor marcheaza inceputul sezonului pastoral si este un bun prilej pentru o frumoasa petrecere campeneasca, unde, dupa ce s-au pus la punct problemele legate de oierit, se mananca si se bea. Demonstratiile de muls sunt nelipsite, “spectatorii” putand vedea cum se obtine casul pe care il pot cumpara direct de la sursa.

Sambra reprezinta primul muls al oilor dupa intarcarea mieilor si iesitul oilor la pascut. Tot atunci se stabileste cota de lapte si cantitatea de branzeturi pe care o va primi zilnic fiecare proprietar de oi.

Inainte de a urca pe munte, oile si stapanii lor sunt stropiti cu apa sfintita pentru purificare.

Alte obiceiuri locale ale sarbatorii sunt scaldatul in apa curata a paraielor de munte, spalatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronuntarea de formule magice.

Sambra se incheie cu o sarbatoare campeneasca care atrage mii de oameni anual. Programul artistic este destul de vast cuprinzand mai multe ansambluri folclorice din zona si multi solisti de muzica populara care incanta publicul pe parcursul intregii zile. Dealul este impanzit de tarabe cu haine, jucarii si produse traditionale.

Tag-uri: , ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, cu media: 3,00 din 5)

Leave a Reply


+ 6 = 10

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini