Sarbatoarea Farsangului – Rimetea, Alba 23 februarie

 

In 3 martie 2012, la Rimetea are loc Ingroparea Farsangului, un vechi obicei al comunitatii maghiare – obicei imprumutat de la sasii ardeleni, simbolizand ultima petrecere inainte de intrarea in Postul Pastelui.

Denumirea saseasca de „Fasching” provine de la cuvantul „vastschang” (fastschank) care inseamna „ultima băută” (ultima petrecere, ultimul chef) inainte de inceperea postului.

Tinerii din sat – doar baieti – se costumeaza in haiduci si colinda fetele de maritat.

La cat e de spectaculos, obiceiul ingroparii Farsangului seamana mai mult cu un alai de nunta.
La fruntea alaiului se afla o caruta trasa de un magar care duce un sicriu, in care iarna e inchisa in mod simbolic, iar doua „bocitoare” plang in urma, tragand dupa ele o bucata de copac, reprezentand sterilitatea. Alaiul colinda prin tot satul pentru a alunga lucrurile rele din anul care a trecut.

Cativa baieti costumati in draci murdaresc lumea pe fata cu negru si rosu… e un soi de alungare a raului. Alaiul ajunge in centrul localitatii dupa ce sunt rostite toate lucrurile greşite sau neplăcute din sat. E singura zi în care pot fi spuse orice adevar, oricat de neplacut ar fi.

In centrul localitatii sicriul este distrus cu batele de catre feciori: astfel sunt alungate duhurile rele si iarna cu toate greutatile ei.

Oamenii se duc apoi la caminul cultural unde are loc Balul Farsangului, ultima petrecere, pentru că dupa intrarea in Postul Pastelui, oamenii devin cumpatati.

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


4 + 6 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini