Sarbatoarea Liliacului – Ponoarele, Mehedinti 06 mai 2012

 

Sarbatoarea liliacului de la Ponoarele se desfasoara in singura padure de liliac salbatic din tara noastra, padure considerata o minune a naturii, rezervatie botanica aflata la 4 km de orasul Baia de Arama, pe drumul dintre Drobeta-Turnu Severin si Targu-Jiu.

Sarbatoarea liliacului dainuie oficial din anul 1965, dar ea se tinea din timpuri stravechi cand locuitori de toate varstele se adunau in padure pentru a se desfata la umbra padurii de liliac.

Desi liliacul nu este inca inflorit, Primaria Comunei Ponoarele a ales sa organizeze evenimentul in aceasta perioada pentru a proteja rezervatia.

In fiecare an Sarbatoarea liliacului aduna mii de oameni care vin sa vada padurea de liliac si sa ia parte la horele si jocurile populare organizate in padure. Organizatorii au pregatit spectacole in aer liber, sustinute de formatii de muzica populara din Mehedinti si judetele limitrofe, dar si de tarafuri de artisti locali.

Rezervatia de liliac de la Ponoarele se intinde pe o suprafata de 20 ha declarate monument al naturii inca din anul 1965, parte integranta din aria protejata “Geo Parcul Podisul Mehedinti”.

Speciile rare floristice laleaua neagra, visinul turcesc si altele, precum si cele faunistice vipera cu corn si broasca testoasa o impun mai mult printre rezervatiile naturale. Cand liliacul infloreste imprastie seara, dupa apusul soarelui, un parfum deosebit.

In zona pot fi vizitate si Lacul Zaton, Pestera Ponoarele si  Podul natural (Podul lui Dumnezeu).

Mai multe detalii despre programul festivalului gasiti aici:  www.ponoare.ro

Tag-uri: , , ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


+ 8 = 15

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini