Sarbatoarea Teilor – Luncavita,Tulcea 30 iunie 2013

 

Sarbatoarea Teilor se tine din vechime in  Comuna Luncavita la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie, in apropierea Sfintilor Petru si Pavel. In teritoriul administrativ exista peste 5.000 de hectare de padure in care predomina teiul si care, impreuna cu intreaga zona, Luncavita-Rachelu-Hamcearca-Cerna, formeaza cea mai intinsa zona melifera din Europa.

Mii de localnici se aduna din toate comunele invecinate pentru a sarbatori teiul (stuparitul a devenit, alaturi de pescuit, una dintre ocupatiile de baza ale comunei) la acest targ traditional de produse cu specific local, gastronomice (miere, branzeturi, peste, tuica, vin etc) si artizanale (impletituri de papura si stuf etc). Anual, acest targ atrage peste 10.000 de vizitatori.

Devenita o traditie la Luncavita, sarbatoarea a fost interzisa in anii ’70, atunci cand regimul comunist le-a interzis localnicilor sa mai pastreze legatura cu vechile oranduiri. Cel care intretinea atmosfera era Puiu Spiru, celebrul rapsod care a compus si imnul acestei sarbatori. Pe ascuns luncavitenii  mai sarbatoreau teiul in preajma Sf. Petru si Pavel.

In anul 2002 localnicii au decis sa reia seria acestor sarbatori si sa reinvie traditia perioadei de dinainte de comunism.

Anul acesta spectacolul care reuneşte mai multe nume din muzica romaneasca va avea loc duminica, pe data de 01 iulie, pe terenul de fotbal al localitatii Luncavita. Pe scana vor urca CRBL, Daniela Condurache, Jean de la Craiova, Marius Ciprian Pop cu Ceterasii de la Cluj, Gabriel Dorobantiu, Andrei Duban, Tiberiu Ceia, Gheorghe Turda, Baladele Deltei Tulcea, Stefan Ilie & Dobrogea Band, Ghiocel de la Luncavita, Otilia & DJ Traian.

Începând din anul 2013, Sărbătoarea Teilor, alături de Sărbătoarea Moșoaielor, face parte din CALENDARUL SĂRBĂTORILOR SATULUI ROMÂNESC, fiind promovată la nivel național și internațional de Ministerul Economiei, Întreprinderilor mici și mijlocii, Mediului de afaceri și Turism prin Autoritatea Națională pentru Turism (ANT), precum și de „Asociația cele mai frumoase sate din România” (AFSR).

 

Tag-uri: ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, cu media: 5,00 din 5)

Leave a Reply


9 − = 3

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini