Taierea porcului de Ignat

 

Orice familie de gospodari acorda o atentie deosebita momentului taierii porcului din fiecare an.

Aceasta activitate poate fi desfasurata in orice moment al anului, cu precadere in sezonul rece, in perioada dintre sarbatorea Sfantului Ignat si ziua de Craciun.

Inainte de inceperea efectiva a lucrului, trebuie sa fie pregatite din timp anumite ustensile si instrumente necesare .

Nici o zi de Ignat nu se poate sfarsi fara implinirea obiceiului de Pomana Porcului.

Dupa ce porcul a fost transat , gospodarul alege cele mai fragede bucati de carne pentru a se pregati prima masa din porcul taiat denumita “pomana porcului”, care este si cea mai gustoasa. Se aseaza un ceaun pe foc in care se pune niste carne un pic mai grasa , o cana de apa , foi de dafin si piper boabe . Cand incepe sa fiarba, se adauga si bucatile de carne mai slaba.

Se lasa sa fiarba o jumatate de ora dupa care se adauga bulion si masa e gata. In acest timp se face si mamaliga.

Pe langa toate aceste bunatati se pregateste si un bol de mujdei de usturoi.

Gazdele si toti cei care au ajutat la treaba servesc paharele de tuica si apoi se aseaza in jurul mesei.

Mai multe informatii: http://www.taiereaporcului.ro/

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


− 7 = 0

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini