Tanjaua Hotenarilor – Hoteni, Maramures 13 mai 2012

 

Tanjaua Hotenarilor (numita si Tanjaua de pe Mara) ajunsa la a 44-a editie, este o sarbatoarea dedicata bunastarii in agricultura, iar in cadrul acesteia este sarbatorit primul gospodar care a iesit la arat in acest an. Acesta este urcat intr-o “tileaga” care este trasa pe parcursul a mai multi kilometrii de catre tinerii din sat dupa care este udat cu apa dintr-un parau pentru rodnicia semanaturilor din Hoteni si pronunta cuvinte de bun augur: Maneci largi oi sufulca/ Si cu apa te-oi spala/ Sa rodeasca tarina/ Ca s-avem roade bogate/ Si aici si-n alte sate.

Acest obicei agrar nu este singular, pentru ca si in alte zone ale Maramuresului istoric au loc celebrari asemanatoare. La Surdesti acest obicei poarta denumirea de Udatoriu.

La Hoteni, tanjaua, adica jugurile legate unul de altul si ornate cu cregi de mesteacan inaltte, stergare cusute cu mana si clopotei, a ramas ca acum 20-30 de ani. De la ”angrenajul” acesta provine si numele serbarii popular. Acest  eveniment este acum si prilej de balci.

 

 

 

Tag-uri: , ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


9 − 6 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini