Targul de fete de pe Muntele Gaina 20 – 21 iulie 2013

 

Targul de fete de pe Muntele Gaina este cea mai cunoscuta manifestare populara a romanilor din Transilvania, dateaza de aproape doua secole, fiind atestat documentar in 1816. Conform traditiei, aceasta sarbatoare are loc in cel mai apropiat sfarsit de saptamana de ziua Sfantului Ilie, care este sarbatorit in 20 iulie.

Pregatirile pentru targ se fac cu cateva zile inainte, iar plecarea spre munti se face dimineata.

Targul are loc intr-o poiana, la inaltimea de 1467 m,  la intretaierea judetelor Alba, Arad, Cluj si Hunedoara. Din comuna Avram Iancu, urcarea se poate face cu masina pe un drum amenajat in ultimii ani, sau pe vechile poteci care pornesc de langa Consiliul popular si traverseaza dealurile, ajungande-se in varf in circa o ora si jumatate.

Deschiderea evenimentului se face de catre vestitele tulnicarese de la Avram Iancu, urmand apoi programul artistic al participantilor.

O forma mai redusa a targului de fete se tine la 26 octombrie, in acelasi loc, numit targul de toamna. Asemenea targuri se mai tin si in alte parti (pe muntele Calineasa si la Lupsa), dar sunt mai reduse ca dimensiuni.

Pe vremuri, ritualul incepea sambata cand acolo se adunau locuitorii din diferite vai ale Apusenilor pentru a-si schimba produse specifice acestor zone. Toata noaptea, tinerii cantau si beau tuica. Targul facea posibila intalnirea si casatoria tinerilor aflati in zone indepartate, evitandu-se astfel incrucisarile intre rudele apropriate.

In zori, apareau fetele si nevestele. Fetele veneau cu zestrea, iar cununia se facea pe loc de catre preoti care veneau acolo in acest scop. Ceremonia era insotita de cantece si jocuri. Localnicii cred ca numai aici, pe Muntele Gaina, o cununie aduce noroc si fericire.

Momentul cel mai important il reprezenta „targuirea” fetelor. Daca parintii cadeau la intelegere, fata era invitata la joc (dansul era obligatoriu, ca flacaii sa vada ca fata nu schiopata) si apoi cantarita pe o scandura in balans, la capatul careia era pusa zestrea.

Pentru turisti, la targ sunt prezenti comercianti cu produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramica de Bihor si Zarand, unelte de lemn, tesaturi populare de casa si produse culinare.

Legende legate de Muntele Gaina si de Targul de Fete sunt mai multe, dar toate au ca si personaj principal o gaina.

Potrivit unei legende, pe Varful Gaina era un palat unde traia o zana foarte frumoasa ce avea o gaina care facea zilnic 3 oua de aur. Zana daruia ouale fetelor sarace care urmau sa se marite, ca si zestre. Dorind sa se imbogateasca, 3 baieti imbracati in straie femeiesti, au intrat in palatul zanei si au furat gaina. In fuga lor, acestia au scapat oua de aur in raul Aries, motiv pentru care nisipul din acest rau este stralucitor. Se mai spune ca au mai ramas si pe munte oua de aur, iar pentru a le cauta se organizeaza anual targul de fete.

O alta legenda spune ca pe Varful Gaina se cuibarea o gaina care facea zilnic 3 oua de aur, iar ouale erau daruite fetelor care urmau sa se marite. Pentru a primit ouale, fetele urcau pe varful muntelui noaptea, pentru a nu fi urmarite de hoti care sa le fure ouale. Intr-o zi, cativa feciori din Vidra le-au urmarit pe fete si vroiau sa le fure ouale, dupa ce acestea le primeau. Fetele s-au speriat, au luat-o la fuga si au scapat ouale pe Valea Ariesului – care ascunde multa bogatie subterana. Dupa aceasta intamplare, gaina a fugit si s-a ascuns intre niste stanci la Rosia Montana.

Targul de pe Muntele Gaina a fost inregistrat de Consiliul Judetean Alba ca marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci si reprezinta un pol al turismului folcloric pentru judetul Alba si centrul Transilvaniei.

Astazi Targul de Fete de la Muntele Gaina nu mai are acelasi scop dar faptul ca traditia se pastreaza si motii acum impreuna cu invitatii sau turisti de pe alte meleaguri ies an de an in cea mai apropiata duminica de Sfantul Ilie sus pe munte unde petrec, paticipa la concursuri si admira sau chiar duc cu ei acasa un suvenir din creatile mesterilor pupulari!
In acest an sarbatoarea se va tine pe 20 si 21 iulie.

Programul Targului de fete este unul amplu pe toate gusturile si pentru toate categoriile de varsta !

 

Sursa

Tag-uri: ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, cu media: 5,00 din 5)

Leave a Reply


− 1 = 2

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini