Targul fetelor – Gurghiu, Mures 07 iunie 2014

 

Targul fetelor de la Gurghiu se organizeaza in luna iunie, dar datele sunt modificate in functie de evenimente.

Pe vremuri, targul era organizat la marginea satului dar s-a mutat pe Platoul Mociar unde se amenajeaza o scena. Pe scena canta renumiti solisti de muzica populara si ansambluri folclorice, iar comerciantii isi  expun produsele traditionale la tarabele special amenajate .

Targul fetelor de la Gurghiu a ramas traditional doar cu numele si doar batranii isi amintesc vremurile cand isi cumparau ei nevestele

Pregatirile pentru acest eveniment incepeau cu mult inainte desi targul propriu-zis dura doar o zi. In seara dinaintea targului, feciorii se adunau pe un deal din apropierea satului, unde strigau fiecare fata din sat pentru a se pregati de maritis. Dimineata, fetele veneau la targ insotite de mame si imbracate in costum popular care era pregatit din timp. Feciorii isi alegeau cate o fata si incercau sa intre in vorba cu ea in timpul horei. Daca se placeau, la terminarea dansului feciorul ii cumpara “puiul targului”, turta dulce in forma de inimioară, cu sau fara oglinda. Turta era dovada iubirii impartasite, iar daca fata manca din turta, inseamna ca si ea il placea pe baiat si era ca si maritata, iar daca o arunca in traista sau in poseta, baiatul trebuia sa ia toata procedura de la capat.

La randul ei, fata daruia baiatului o „naframuta“ (batista) cusuta de ea, cu modele si culori placute. Uneori, din targ, fata mergea direct acasa la fecior, fapta fiind calificată de gura lumii ca „a luat-o din targ“ sau „o furat-o“.

Targul Fetelor aduna in fiecare ani mii de vizitatori de pe Valea Gurghiului.

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, cu media: 5,00 din 5)

Leave a Reply


− 3 = 5

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini