Udatoriul – Surdesti, Maramures 6 mai 2013

 

A doua zi de Paste, la Surdesti este sarbatorit cel mai harnic om din sat, primul iesit la muncile campului (”udatoriul”)  cu conditia sa fie casatorit, sa aiba copii si sa fie om de vaza.

Ceremonialul incepe imediat dupa slujba, cand are loc “confruntarea” intre tinerii alesi si diac, care este “mituit” cu un litru de palinca sa deschida biserica. Apoi, in tinda bisericii este anuntat udatorul si este adus in fata preotului pentru a primi dezlegarea obiceiului. Tot atunci sunt alese si “functiile”.  Patru feciori primesc functia de sfetnici, dintre care unul este comarnic, iar alti patru sunt jendari. Se mai alege un sef de post, un judecator, multitor, scazator,  adica cei care maresc sau scad pedeapsa, doctor, boacter, sanitari, pacurar, porcar .

Dupa impartirea functiilor, alaiul porneste la casa celui care va fi udat, pentru a-l duce la rau. Ei nu au voie sa il ia de acasa pana cand nu vor gasi o moneda pe care udatorul o ascunde intr-o buturuga. Dupa gasirea banului alaiul merge la rau, unde udatorul este dus cu o tileguta. Pe tot parcursul drumului pana la rau, udatorul va incerca sa fuga de trei ori, conform traditiei, pentru a incerca sa scape de plata mesei pentru toti invitatii.  Ajunsi acolo, acesta este udat cu apa, iar el ii uda pe cei tineri pentru a transmite mai departe traditia. Se intorc apoi la casa celui udat, unde se tine petrecerea.

La finalul sarbatorii, cei care au jucat in timpul postului ori feciorii care au mers la fete sunt judecati. Judecatorul da pedeapsa, doctorul pune diagnosticul, multitorul mareste pedeapsa, scazatorul scade din ea, iar comarnicul indeplineste sentinta, lovindu-l pe acuzat in talpa cu maiul. Cel pedepsit poate face recurs, dand inapoi loviturile comarnicului.

Obiceiul se numeste astfel datorita celor din sat care il uda pe sarbatorit. Batranii spun ca obiceiul se tinea a doua zi de Paste in situatia in care Sfantul Gheorghe cadea inainte de Paste, deci in post. Altfel, sarbatorirea celui mai harnic om din sat se facea de Sfantul Ghorghe.

Obiceiul este unul agrar, care face trimitere la reinvierea naturii, la renastere.

Tag-uri:

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, cu media: 4,67 din 5)

Leave a Reply


6 − 2 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini