Ziua Universala a Iei – 24 iunie 2013

 

Ziua Universala a Iei este celebrata pentru prima data anul acesta in data de 24 iunie, imbinandu-se cu o sarbatoare binecunoscuta printre noi, Sanzienele. Legenda spune ca in noaptea de Sanziene, noaptea premergatoare zilei Sfantului Ioan Botezatorul,  portile cerului se deschid si lumea de dincolo vine in contact cu lumea pamanteana.

Ziua Universala a Iei are ca scop promovarea traditionalismului si a culturii romanesti in toata lumea, transformand IA ROMANEASCA in brand de tara.

Ia este o bluză, componentă a costumului tradițional românesc, purtată de femei. Este confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic. Este împodobită cu broderie în motive populare românești mai ales la mâneci, pe piept și la gât.

Aceasta  si-a castigat reputatia de pisea cult a portului traditional, oferind in acelasi timp o identitate si o apartenta la cultura romaneasca, un plus de feminitate dar si autenticitate. In timp, ia a devenit un adevarat ambasador al Romaniei in intreaga lume, fiind vazuta totodata ca un simbol al feminitatii universale.

Camasa traditionala a fost facuta cunoscuta in intreaga lume, prin intermediul Reginei Maria si a Mariei Tanase, care au purtat adeseori costume traditionale romanesti lucrate manual. Regina Maria, desi era englezoaica la origini, nepoata a Reginei Victoria a Marii Britaniei, nu ezita sa imbrace costumul popular ori de cate ori avea ocazia si lasandu-se fotografiata. Aceasta s-a numarat printre primele femei de rang inalt care au purtat aceasta bluza, imprumutandu-i aerul unui element de lux din garderoba lor, ceea ce a dat un plus de valoare. La acea vreme, majoritatea aristrocartiei romane a urmat exemplu, de a se afisa in public purtand ie, cu intentia mai mult sau nai putin ascunsa de a se face placuta de catre oamenii de rand.

Simplitatea si frumusetea acestui vestmant este redata si in opera de arta a lui Henri Matisse. El a realizat celebrul tablou „La blouse roumaine”, dar si alte tablouri avand ca principala tema ia romaneasca. Un alt exemplu este Daniel Rosenthal, fiind cel care o infatiseaza in tabloul „Romania revolutionara” pe Maria Rosetti, de origine engleza si sotia lui C.A. Rosetti, purtand naframa si ie.

Astazi, ia nu este promovata numai de marii artisti ai lumii, ci si prin firme de croitorie specializate in haine, care au modelul iei romanesti, iar preturile acestora depasesc cu usurinta cateva sute de lei, din cauza timpului mare de lucru, intre doua si patru saptamani pentru realizarea unei singure ii, dar si a faptului ca sunt lucrate manual.

Tag-uri: , , ,

Voteaza eveniment

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


1 + 9 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini