Zona turistica Padis, Muntii Apuseni

Indicator-balcoane

Zona Padis este cea mai frumoasa si mai vestita din Muntii Apuseni, avand un impresionant complex carstic si o concentratie foarte mare de obiective importante, mare varietate de forme, unice in tara si chiar in Europa, cum ar fi Complexul Carstic Cetatile Ponorului. Pe scurt, este un loc care trebuie vizitat!

Acces: Cea mai usoara varianta de acces (in prezent accesibila si cu autoturism) este din Satul Pietroasa, judetul Bihor. Din satul Pietroasa pana la platoul Padis sunt 22 km, unde puteti gasi locuri de cazare sau campare. Un alt loc de campare se afla inainte de platoul Padis, numit Poiana Glavoi sau La Grajduri. Majoritatea aleg poiana Glavoi ca punt de plecare catre cele mai importante si spectaculoase trasee din zona.

 

 

Poiana-Glavoi

Trasee turistice si obiective:

Circuitul Galbenei, cu obiectivele: Pestera Ghetarul Focul Viu, Pietrele Galbenei, Poiana Florilor, Cheile Galbenei, Cascada Evantai, Izbucul Galbenei, Avenul Bortig.

Este un traseu cu o varietate de obiective extraordinare, o calatorie de aproximativ 8 ore pornind din Poaiana Glavoi pe marcaj punct galben.

 

 

focul-viu

Primul obiectiv este Pestera Ghetarul Focul Viu, o pestera in interiorul careia se afla un frumos bloc de gheata. Tavanul pesterii este strapuns formand o fereastra naturala prin care intra lumina zilei. Cel mai frumos moment este amiaza zilei, in care lumina cade direct pe ghetarul pesterii, creandu-se un efect foarte frumos, de unde vine si denumirea de “Focul Viu”. Blocul de gheata este permanent, asta inseamna ca pe masura ce va apropiati de intrarea in pestera, fie vara, fie iarna, veti simti aerul rece iar un tricou nu este suficient…

 

 

depePietreleGalbenei

In apropiere de de Ghetarul Focul Viu, cu o mica abatere marcata tot cu punt galben, ajungeti la Pietrele Galbenei, un punct de belvedere foarte frumos. De pe varful stancos vi se deschide o panorama foarte frumoasa spre Poiana Florilor, Groapa Ruginoasa si multe altele.

 

 

cheilegalbenei

poiana-florilor

Dupa Pietrele Galbenei se coboara spre Poiana Florilor, foarte frumoasa, dupa parcurgerea ei se ajunge la intrarea in Cheile GalbeneiCheile Galbenei , salbatice si de o frumusete rara, sunt echipate cu cabluri si lanturi fixate in stanca, pe partea dreapta a acestora. Acestea nu presupun un efort deosebit, ajuta la parcurgerea cheilor fara sa va udati si fac traseul mult mai palpitant.

 

 

cascadaevantai

In capatul cheilor, ca si cum acestea nu ar fi fost destul de frumoase, va asteapta o alta surpriza, Cascada Evantai. Dupa cum ii spune si numele, are o cadere in forma de evantai. Desi nu e foarte inalta, imaginea ei este incantatoare.

 

 

 

izbucul-cernei

In capatul cheilor, se urca prin dreapta cascadei Evantai, urmand mai departe punctual galben pana la Izbucul Galbenei. Acest drum este de asemenea foarte frumos, trecand pe langa pestera din care iese cascada Evantai, balconasele etajate formate de Galbena…

 

 

 

 

 

 

 

 

avenulbortig

Ultimul obiectiv din acest circuit este impresionantul aven Bortig. Avenul are o lungime de 150 m si o adancime de 54 m.

 

Dimensiunea deschiderii are un diametru de 35 m iar volumul de gheata de la fundul avenului este estimat la 30.000 mc, situandu-l pe al doilea loc din tara, dupa Ghetarul Scarisoara. Este impresionant si ametitor sa fii la marginea lui…

Circuitul Cetatile Ponorului, desi nu este un traseu lung (aproximativ 4-5 ore, depinzand de marimea apei din pestera), este un traseu destul de solicitant dar si cel mai spectaculos. Traseul incepe din Poaiana Glavoi urmand marcajul punct albastru.

 

Se poate parcurge in doua sensuri, eu recomand inceperea lui pe la “Balcoane” (exista indicator catre acestea pe acelasi traseu). Balcoanele sunt puncte de belvedere, aflate deasupra Cetatilor Ponorului, ofera niste privelisti extraordinare, aflandu-se deasupra peretilor inalti de peste 200 m, care strajuiesc de jur imprejur intrarea in ponor.

Portalul-Mare

Dupa parcurgerea celor patru balcoane, urmeaza coborarea catre intrarea in Cetatile Ponorului pe portalul mic. Coborarea este destul de anevoioasa, in ultima portiune fiind grohotis si destul de abrupt, dar cu atentie si fara graba nu ridica probleme. Traseul presupune strabaterea pesterii, intrand pe portalul mic si iesind din e ape portalul mare.

 

Portalul mare al pesterii este cel mai mare din Romania, avand 74m.  La jumatatea pesterii se afla o fereastra naturala deasupra, luminand bolovanii imensi si cascadutele care ii spala cu jeturi puternice. A doua parte a pesterii este putin mai greu de trecut din cauza bolovanilor foarte mari aflati in apa, dar si acestia fac parte din farmecul locului. La fel, fara graba si cu atentie, se poate trece fara probleme, in cel mai rau caz va udati. Merita din plina toata aceasta experienta cu imagini care iti taie rasuflarea.

Acestea sunt cele mai frumoase trasee din zona Padis, insa voi enumera si alte trasee care merita vazute, in cazul in care sunteti in zona pentru mai multe zile:

iesire-portalul-mare

Lumea pierduta cu impresionantele avenuri: Avenul Gemanata (diametru de 20 m şi o adâncime de 100 m, care începe cu o verticală de 40 m), Avenul Negru (adancime 90m), Avenul Pionerilor.

Circuitul Somesului Cald cu obiectivele: Cetatile Radesei, pestera care are 4 hornuri, 240 de parcurgere in subteran; Pestera Cuptorului, Pestera Honu, Cascada Moloh

saritoarea-bohodei

 

Circuitul Groapa de Barsa cu obiectivele: Pestera Neagra, Taul Negru, Pestera Ghetarul de la B
arsa, Pestera Zapodie

Circuitul Bohodei cu Cascada sau Saritoarea Bohodie.

 

 

 

 

 

 Un articol de Flavia Veronica Dragan

Leave a Reply


8 − 3 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini