Expozitie de fotografii la sediul Serviciului Arhivele Naţionale Alba.

rsz_untitled_1

Expozitia de fotografii va avea loc la sediul Serviciului Arhivele Nationale Alba, iar imaginile sunt din perioada Primului Război Mondial şi cea interbelică.

Fotografii și ilustrate învechite de trecerea timpului, unele din perioada Primului Război Mondial, altele din cea interbelică au fost prezentate albaiulienilor, în cadrul vernisajului expoziţiei la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba, pentru a înțelege mult mai bine care era atmosfera în acele vremuri.

Prima parte a expoziției cuprinde fotografii dramatice cu soldații luptând pe front și încercând să se apere de atacurile inamicilor iar cea mai emoționantă fotografie surprinde ipostaza în care doi prizonieri împărțeau o bucată de pâine.

Cu fețe triste, luptând pe front, petrecându-și timpul liber în vacanțe sau pur și simplu pozând în fața aparatului de fotografiat. Așa au fost redați prin intermediul fotografiilor expuse de Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, în cadrul evenimentului „Fotografii şi ilustrate în depozitele Arhivelor”, cei care au luat parte la Primul Război Mondial sau au trăit în perioada interbelică.

Spre deosebire de dramatismul fotografiilor din timpul războiului, cele din perioada interbelică înfățişează portrete de copii sau femei cu fețele zâmbitoare și luminate, din vacanțele prin Europa, imagini ce prezintă modul în care oamenii încercau să se bucure de vremurile de pace.
Motivul expunerii acestor fotografii a fost acela de a arăta felul în care oamenii se comportau în fața aparatului de fotografiat la acea vreme.

Cea mai mare parte a fotografiilor pe care vizitatorii le pot admira până la 31 iulie au fost obținute ca donații din partea unui plutonier care a luptat pe front în perioada Primului Război Mondial, însă o altă parte au fost cumpărate de la diverși fotografi sau colecționari. S-au realizat eforturi susținute pentru procurarea fotografiilor, astfel că reprezentanţii Arhivelor invită albaiulienii să le vadă, în condiţiile în care, de obicei, publicul se adresează serviciului în special pentru documente.

Fotografiile uzate de trecerea anilor au fost reproduse și în format A4, pentru a se putea observa fiecare detaliu.
În total, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale deține un număr de 3.600 de fotografii și ilustrate obținute în perioada 1969-1996 când s-au pus bazele colecției. Expoziția mai este deschisă până în 31 iulie, iar doritorii pot să admire aceste fotografii la sediul Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale.

rsz_1untitled

Expoziţia care se desfăşoară pe toată perioada lunii iulie face parte din proiectul “Istorie şi memorie”, iar intreg evenimentul este organizat de Serviciul Judeţean al Arhivelor Alba împreună cu Asociaţia Arhiviştilor “Ioan Pleşa” Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

 

Sursa

Leave a Reply


+ 5 = 8

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini