Balea Lac

 

Lacul Balea este un lac glaciar (format intr-un circ glaciar) din Muntii Fagaras, situat la o altitudine de 2040 m. Dimensiunile lacului sunt: 360 m in lungime, 190 m latime, suprafata de 4,65 ha si adancimea de 11,35 m. In anul 1932 lacul Balea si o suprafata de aproximativ 180 ha din jurul lacului au fost declarate rezervatie stiintifica.

Lacul Balea se afla la circa 77 km de la orasele Sibiu, 68 km Fagaras si 85 km de la Curtea de Arges. In Muntii Fagaras se mai afla si lacurile Capra, Podragu mic, Podragu Mare, Avrig, Urlea, etc.

Cabana Lacul Balea a fost ridicată in anul 1904 de catre Societatea Carpatina Transilvaneana si inaugurata la 29 august 1905. Ea este asezata pe o peninsula, fiind inconjurata din trei parti de apa.

Societatea Carpatina a Transilvaniei (SKV) – Siebenburgischer Karpatenverein – a avut un rol important in promovarea turismului din aceasta zona. SKV a construit mai multe drumuri de acces in munte, a efectuat multe marcaje si a organizat numeroase ascensiuni de vara si iarna, multe dintre ele in premiera. In anul 1975  s-a amenajat linia de telecabina din apropierea Cabanei Balea Cascada pana la lac.

Mediul ambiental incantator face posibila practicarea unor activitati de agrement diverse. Zona Balea Lac este cautata mai ales de impatimitii muntelui, existand posibilitatea alegerii unor drumetii care incanta prin peisajul existent si prin traseele provocatoare.

Frumusetea acestui peisaj unic este coplesitoare atat vara cat mai ales in anotimpul alb. Iarna, aici se organizeaza sarbatorile zapezii. Sezonul rece dureaza aici aproximativ jumatate de an, lacul ingheata in totalitate si astfel se poate practica patinajul pe lacul Balea.

Vara, se poate ajunge in statiune pe soseaua Transfagarasan, denumita si “drumul printre nori” datorita altitudinii mari la care se afla, a numeroaselor serpentine si a frumusetii peisajului abrupt.

In anul 2006 a fost construit in apropierea lacului Balea primul hotel de gheata din Europa de Est in forma unui iglu de 16 locuri.

 

 

 

Tag-uri: , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


3 − 1 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini