Canionul 7 Scari

 

Canionul 7 scari se afla in Muntii Piatra Mare din Carpatii de Curbura, in sudul intinsei depresiuni intramontane a Brasovului, in apropiere de comuna Dambu Morii. Sunt cele mai mari si mai spectaculoase chei din intreg arealul Masivului Piatra Mare.

7 rupturi de panta descriu perfect imaginea care se desfasora in fata ochiului uman, 7 cascade dau numele Canionului.

Canionul are o lungime de 160m si o diferenta de nivel de 58m. Prima treapta a cascadei, de jos in sus, are o inaltime de 8m, urmata de alte 6 trepte, iar ultima si cea mai mare avand peste 35m inaltime.

Pana sus, si de o parte si de alta drumul este vegheat de calcare batrane.  Procesul de epigeneza accelerata a dus la adancirea conglomeratelor cretatice, rezultatul fiind cel de astazi, cele 7 cascade insiruite pe firul vaii.

Punctul de plecare intr-o scurta vizita la Canionul 7 Scari, il reprezinta Cabana Dambu Morii. Din Dambul Morii se urmeaza drumul forestier paralel cu valea raului Sipoaia. Apoi se merge pe poteca marcata cu dunga galbena pentru aproximativ 45 minute pana la baza canionului.

De aici incepe parcurgerea traseului propriu zis. Dupa parcurgerea celor 7 scari in aprozimativ o jumatate de ora, ajungem la un punct de rascruce de unde se pot alege 2 variante pentru intoarcere:

  • ocolirea canionului (marcaj punct rosu) si intoarcerea pe acelasi traseu ca la venire (banda galbena) in aproximativ o ora;
  • sau traseul marcat cu triunghi albastru spre Prapastia Ursului si continuarea pe traseul Drumul Familiar marcat cu banda rosie pana foarte aproape de bariera de unde ne-am inceput traseul. Drumul se parcurge in aproximativ 2 ore, traseul neprezentand mari dificultati.

Chiar la punctul de plecare este o placuta care avertizeaza ca traseul este usor “accidentat”: una dintre trepte este lipsa (la cea de-a doua scara) si in zona marcata de podete exista multe goluri. Traseul prin canion nu prezinta mari pericole, este un traseu accesibil unui grup variat de iubitori de natura, dar trebuie atentie la urcatul scarilor care din cauza apei sunt alunecoase.

In anul 2000, Guvernul Statelor Unite a finantat construirea si montarea unor poduri si scari de acces pe care turistii puteau intra in corpul muntelui, prin tunelul sapat de ape.

 

Tag-uri: , , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


− 1 = 2

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini