Cascada Cailor

 

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, situata in apropiere de statiunea turistica Borsa, pe versantul nordic al Muntilor Rodnei.

Cascada Cailor se afla la altitudinea de 1300 m si are o inaltime de 90 metri.

Apa rezultata din topirea zapezii si din ploi este adunata intr-un circ glaciar de unde se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, in mai multe trepte succesive de 40 m apoi 20 m si din nou 40 m, rezultand cea mai mare cascada din Romania.

Cascada este vizitata anual de mii de turisti din tara si din strainatate.

De la Borsa se poate ajunge la cascada fie pe jos, pe o poteca, urmand firul apei, fie cu telecabina, iar de unde te lasa telecabina mai trebuie mers aproximativ 15 minute, pe traseul marcat din dreapta.

Telcabina porneste doar daca exista un grup de minim 10-15 persoane. Ultima cursa pentru coborare este la ora 17.00, daca nu ajungeti pana la aceasta ora riscati sa ramaneti pe munte sau veti fi nevoiti sa coborati pe jos.

Cascada poate fi vizitata atat iarna cat si vara.

Muntele Piatra Rea datorita pasunilor sale intinse era locul in care localnicii isi tineau din primavara pana in toamna hergheliile de cai. Conform legendei, o herghelie de cai a cazut, cu multe sute de  ani in urma, in haul cascadei, caii fiind urmariti de ursii numerosi si flamanzi care stapaneau crestele si padurile. Ursul de obicei incerca sa incolteasca cai deasupra prapastiilor, aici animalele nu aveau alta solutie decat sa se arunce in hau.

De atunci cascada a primit numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeste Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor iar paraul care se pravaleste jos pe abrupturi se numeste Izvorul Cailor.

Tag-uri: , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, cu media: 5,00 din 5)

Leave a Reply


− 4 = 3

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini