Castelul Corvinilor

 

Castelul Hunedoarei, numit si Castelul Corvinilor, este cetatea medievala a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania.

Prima fortificatie de piatra de la Hunedoara a fost datata in secolul XIV, avand forma elipsoidala cu capetele de nord si sud ascutite.

In secolul al XV-lea, vechea fortificatie de piatra, la picioarele careia curge paraul Zlasti, a fost transformata in castel de  catre Ioan de Hunedoara.

Cetatea a fost una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Ioan de Hunedoara, constructia cunoscand in timpul acestuia insemnate transformari, servind atat drept punct strategic intarit, cat si drept resedinta feudala.

Castelul are 42 de incaperi, doua terase, doua poduri. Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut pe 4 piloni masivi de piatra, plasati in albia paraului Zlasti.

In prima etapa a constructiei s-au ridicat doua ziduri de curtina in jurul vechii cetati, ziduri care erau flancate de turnuri circulare si rectangulare, turnurile circulare constituind o noutate pentru arhitectura militara a Transilvaniei din acel moment.

In cea de-a doua etapa, Ioan de Hunedoara modifica planurile de edificare ale castelului, crescand ponderea constructiilor civile.

Palatul propriu-zis, este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala, ambele sali avand un plan dreptunghiular. In Sala Cavalerilor exista un bust, turnat in bronz, reprezentandu-l pe Iancu de Hunedoara. Pe latura estica a castelului se afla amplasata capela.

In curtea castelului, alaturi de capela, se afla o fantana adanca de 30 de metri. Conform legendelor, aceasta fantana ar fi fost sapata de trei prizonieri, carora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. Dar cand acestia au terminat fântâna, dupa 15 ani de munca, stapanii nu s-au tinut de cuvtnt. Se spunea ca inscriptia de pe zidul fantanii inseamna „Apa ai, inima n-ai”. In realitate, specialisti spun ca scriere inseamna Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica.

Galeria si turnul Nje Boisia (Nu te teme) sunt alte constructii de factura militara.Turnul alcatuit din 5 niveluri de aparare, prevazut cu deschideri pentru arme de foc, este legat de castel prin intermediul unei galerii suspendate, lunga de peste 33 m, galerie ce se sprijina pe stâlpi masivi din calcar.

A doua etapa de constructie inceteaza o data cu moartea lui Ioan de Hunedoara.

In etapa a treia de constructie castelul a fost imbogatit cu turnuri, sali si camere de onoare de catre diversii stapani. Astfel a rezultat aripa Matia unde se desluseste destul de vag, o pictura referitoare la legenda cu corbul de la care se zice ca isi trag numele urmasii lui Ioan de Hunedoara (Corvini).

In sec XVII, in etapa a patra de constructie se mai adauga un corp de cladire, denumit Palatul mare dinspre oras, constructie de inspiratie franceza. Sala Dietei este reamenajata si compartimentata, rezultand incaperi cu functionalitati diverse, iar pe pereti erau pictate medalioane (printre ele se gasesc si portretele domnilor Matei Basarab din tara Romaneasca si Vasile Lupu din Moldova).

Tot in sec XVII se construieste Turnului Alb si a Terasei de Artilerie. Turnul este de forma semicirculara iar terasa de artilerie functiona ca o platforma deschisa pregatita pentru arme grele de foc.

Tot în secolul al XVII-lea se construieste curtea exterioara (curtea husarilor), spatiu care adapostea locuintele administatorului, ale functionarilor, casa ogarilor si depozitele pentru hrana si fanat.

In sec XIX, in cea de-a cincea etapa, au loc cele mai importante lucrari de restaurare in castel  si in paralel se construia fatada palatului mare dinspre oras si acoperisurile actuale, acoperite cu tigla glazurata, mult mai inalte decat cele originale.

Castelul Corvinilor este o constructie impunatoare care dupa restaurare a fost transformat in muzeu.

Mai multe informatii: http://www.castelulcorvinilor.ro

 

Tag-uri: , , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


− 4 = 4

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini