Cetatea Medievala Sighisoara

 

In mijlocul unui defileu al raului Tarnava Mare, pe un deal izolat, s-a conservat printr-un miracol cel mai frumos orasel medieval din sud-estul Europei: Cetatea Sighisoara.

Cetatea Medievala este construita de sasi, dateaza din sec al XIII lea, este epoca de mare glorie a fortificatiei, avand 15 turnuri de aparare, 5 bastioane de artiliere, si 2 barbacane care protejau portile principale.

Turnul cu ceas, Turnul Zidarilor si Dulgherilor, Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorarilor cu Galeria puscasilor, Turnul Aurarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor sau al Blanarilor, Turnul Tesatorilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Lacatusilor, Turnul Dogarilor, Turnul Barbierilor, Turnul Fierarilor, toate aceste turnuri sunt amplasate pe zidul cetatii pentru aparare, dar totodata erau si sedile breslelor si a mestesugurilor.

De la nivelul de calcare actual pana la baza acoperisului turnul propriu-zis masoara 30 m. iar de la baza acoperisului si pana la giureta-cocos din varful flesei sunt inca 34 m, in asa fel incat acoperisul este mai inalt decat turnul. Acoperisul in stil baroc , cu bulb, reprezinta o exceptionala realizare a celor trei mesteri peregrine: Veit Gruber din Tirol, Philip Bonge din Salzburg si dulgherul Valentinus Auslander, care au refacut turnul dupa marele incendiu din 1676, din martie pana in septembrie 1677, pentru suma de 650 florini. Cele patru turnulete amplasate pe colturile acoperisului, inalte de 12,5 m, sunt simboluri ale autonomiei judiciare ale Sfatului care avea dreptul spadei, putand pronunta si executa condamnari la pedeapsa capitala.

Orologiul si figurinele sale pot fi si ele considerate, in parte simboluri ale autoritatii publice, iar sfera aurita de pe varful turnului ea insasi simbol al puterii, este o capsula cu diametru de 1 m, care contine diferite documente. Ceasul si figurinele simbolizeaza zilele saptamanii.

Sursa

Tag-uri:

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


+ 1 = 5

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini