Cetatea Piatra Soimului

 

Tara Crisurilor – un teritoriu magic prin istorie, natura si traditie, dezvaluie din loc in loc, spatii mai putin cunoscute si vizitate de catre turistul obisnuit, dar spectaculoase ca aparitie  si valoroase din punct de vedere istoric si arhitectural. Un astfel de spatiu ascuns si misterios este si cel al Cetatii – Piatra Soimului.

La doar 38 de km de Oradea, se gaseste Orasul Alesd, a carui trecut istoric este strans legat de Cetatea Piatra Soimului, situata pe o stanca abrupta, bine impadurita.

Cetatea a fost construita in secolul XIII de catre judele regal Pal sau fiul Miklos, urmasi ai familiei de nobili Geregye, prima atestare a acesteia datand din anul 1306. In decursul a 300 de ani, cetatea este stapanita de diferiti nobili si un principe. Intre anii 1658-1660, cetatea s-a aflat in posesia domnitorului Tarii Romanesti, Constantin Serban Basarab. In anul 1711, in urma semnarii tratatului de pace de la Satu Mare, prin care se incheie rascoalele nobilimii maghiare din Ardeal, impotriva ocupatiei habsburgice, cetatea a fost distrusa de catre trupele imperiale austriace.

Cetatea este accesibila numai din latura estica, unde exista santul de aparare. Accesul se facea prin intermediul unui pod pe piloni de piatra, peste santul de aparare. In curtea cetatii exista un turn rectangular de piatra nefasonata. Din curte se putea ajunge in turn si pe cateva coridoare, din care unul ducea spre o pestera, ce era folosita ca inchisoare.

Cetatea Piatra Soimului, azi in ruine, este situata pe o stanca la cca 5 km nord de orasul Alesd, in Muntii Plopisului, la altitudinea de 484 km.

Ruinele de azi ale cetatii se inalta pe un pinten de calcar ce domina valea Soimului, indiciu care arata clar ca au fost folosite foarte bine conditiile locale pentru a crea avantaje arhitectonice. Ea era accesibila numai dinspre est, unde constructorii au realizat un larg si adanc sant de aparare. Suprafata ei este de aproximativ 837,5 mp si are un plan dreptunghiular. Latura sudica era sprijinita de niste contraforturi uriase. In partea superioara gasim cateva usi, azi in stare avansata de degradare, incheiate in partea superioara fie in unghi fie in arc semicircular.

Cetatea a fost importanta pentru rolul sau de protectie in nord-vestul Transilvaniei, in special impotriva incercarilor de supunere venite din partea marilor puteri rivale, imperiul otoman si cel habsburgic.

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


− 1 = 5

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini