Cetatea Vicina – Insula Pacuiul lui Soare

 

Cetatea Vicina se numara printre numeroasele asezari seculare, ridicate pe vremuri de bizantini in spatiul romanesc. Ruinele falnicei cetati de odinioara sunt considerate in prezent o importanta parte a patrimoniului cultural national, fiind localizate intr-un loc de o frumusete salbatica aparte din localitatea Ostrov, pe Insula Pacului lui Soare.

Putini dintre turistii care viziteaza litoralul romanesc al Marii Negre stiu ca pe minunatele plaiuri dobrogene se gasesc si alte atractii turistice care merita de asemenea toata atentia. Una dintre acestea este o insula inconjurata pe toate partile de apele DunariiInsula Pacuiul lui Soare, renumita datorita peisajelor ce reproduc o mica parte din peisajele si vegetatia specifica junglelor, dar mai ales datorita faptului ca in partea sa nordica se gasesc ruinele unei vechi fortificatii medievale bizantine: Cetatea Vicina.

Se pare ca Cetatea Vicina a fost ridicata intre anii 969 – 976, pe vremea imparatului bizantin Ioan Tzimiskes, rolul constructiei fiind acela de aparare. Faptul ca aceasta cetate a fost singura fortareata ridicata de bizantini ce a rezistat eroic trecerii timpului spune multe. Conform cercetarilor istorice, se pare ca cetatea de pe Insula Pacului lui Soare a fost o buna bucata de vreme sediu al flotei de razboi si garnizoana militara, iar pe langa rolul de aparare, a jucat si rolul de vama. Cetatea se infatisa pe vremuri in fata adversarilor ca o constructie masiva, solida, ale carei ziduri trainice au rezistat eroic de-a lungul timpului, fiind alcatuite din blocuri imense si fasonate de piatra. Cea mai infloritoare perioada a acestei cetati a fost marcata de secolele XIII – XIV, dupa care, din motive inca necunoscute, asezarea si-a incetat activitatea, prin anii 1421-1422. Faptul ca cetatea a fost amplasata pe un teren aluvionar a facut ca apele Dunarii sa erodeze de-a lungul timpului zidurile cetatii, mult mai mult de jumatate dintre acestea gasindu-se in prezent sub ape.

In acest loc, turistii au ocazia de a vizita una dintre cele mai importante mosteniri arheologice lasate pe meleagurile romanesti de bizantini, putand de asemenea sa se relaxeze intr-un loc rupt de civilizatie, admirand natura salbatica de pe insula si tarmurile golase scaldate de apele Dunarii.

 

Sursa

 

Tag-uri:

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


+ 1 = 2

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini