Cheile Bicazului

 

Cheile Bicazului sunt situate in partea centrala a Muntilor Hasmas, in nord-estul tarii, in judetele Neamt si Harghita.

Cheile s-au format datorita eroziunilor provocate de raul Bicaz si afluentii sai si fac legătura intre Transilvania si Moldova.

Cheile Bicazului care se intind pe o distanta de 8 km, intre Lacul Rosu si Bicazul Ardelean, sunt strabatute de drumul transcarpatic care leaga orasele Gheorgheni si Bicaz, drum cu serpentine periculoase si  formatiuni stancoase impresionante (Piatra Altarului – 1120 m altitudine, Piatra Pintestilor – 847 m, Piatra Arsitei – 835 m, Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului). Pe marginea acestui drum exista si mici magazine de suveniruri.

Peretii de calcar inalti de 200-300 m, care par ca se unesc in partea de sus, ascund pesteri (precum Pestera Neagra si Pestera Cascada care are o lungime de 69 m si este asa de stramta incat se viziteaza numai taras) si avene ( Licas, Avenul cu trei intrari). La confluenta cu paraul Bicajel este cea mai salbatica si ingusta portiune a defileului, numita sugestiv “Gatul Iadului”. Afluentii Bicazului au format la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului sau Cheile Bicajelului.

Cheile Bicazului reprezinta o zona geografica deosebit de pitoreasca si fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas alaturi de Lacul Rosu, Cheile Sugaului, Avenul Licas, masivul Hasmasul Mare – Piatra Singuratica si Hasmasul Negru. Acest parc are o suprafata de 6575 ha este cea mai importanta zona geologica din tara noastra.

 

Tag-uri: , , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


5 + 2 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini