Coloana Infinitului

 

Coloana Infinitului, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu este aşezată în linie dreaptă cu celelalte opere din Grădina Publică, la distanţă de circa 1700 m de ele. A fost inaugurată la 27 octombrie 1938 si are o înălțime de 29,35 metri.

Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea originală era „Coloana recunoștinței fără sfârșit” și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

Elementele componente ale coloanei sunt următoarele:

  • Nucleul metalic din țeavă pătrată.
  • Fundația din beton, care ajunge la adâncimea de 5m, cu o formă de trunchi de piramidă, cu baza mare de 4,5 , orientată în jos.
  • “Mărgelele”(asa cum erau numite de Brâncuși)  din fontă, “înșirate” pe nucleu, în număr de 17: un semielement de baza, 15 moduli octaedrici, un semielement la vârf.

Există dovezi că proiectul este mult mai vechi, prima versiune expusă a unei coloane, intitulată “Proiect arhitectural”, datează din 1918. Ulterior, în 1933, în expoziția sa personală de la New York, Brâncuși expune proiectul său sub numele devenit celebru, Coloană fără sfârșit. Brâncuși însuși o denumea “un proiect de coloană care, mărită, ar putea sprijini bolta cerească”.

Indiferent de denumirile ce i se atribuie, ea este arborele ceresc, aerian şi scară spre ceruri, care face legătura între pământescul glob şi cerescul infinit.

O particularitate a operelor de la Târgu-Jiu ale lui Brâncuşi este faptul că fiecare în parte este un izvor nesecat, care naşte gândiri, interpretări.

Coloana Infinită a fost restaurată intre anii 1998 și 2000.

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


+ 6 = 11

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini