Lacul Rosu

 

Lacul Rosu (Lacul Ucigasul sau Lacul Chilcos) este un lac de baraj natural format la poalele muntelui Hasmasul Mare, la o altitudine de 980 metri, in apropierea orasului Gheorgheni din judetul Harghita. Lacul Rosu s-a format in anul 1837 avand o lungime de 2.83 km, adancime maxima de 10.5 m si o suprafata 11.47 ha.

Lacul Rosu este situat langa Cheile Bicazului si este cel mai mare lac natural montan din Romania. S-a format prin surparea unei bucati din Muntele Ghilcos, in urma unor furtuni si ploi torentiale. Bucata de munte a blocat paraurile Licas, Valea Oii si Paraul Rosu. Numele sau provine de la Paraul Rosu  care se varsa in Lacul Rosu si care traverseaza straturi de culoare rosie cu oxizi si hidroxizi de fier.

Privelistea este una spectaculoasa, o padure scufundata in lac din care se mai vad ici colo trunchiurile brazilor. Din nefericire, de la an la an se observa ca suprafata lacului se micsoreaza datorita fenomenului de colmatare, raurile care se varsa in lac aducand cu ele aluviuni care se depun.

Lacul are forma asemanatoare literei L, si are 2 brate: Bratul Valea Oii cu o lungime de 900 m si Bratul Valea Suhardului ce masoara 438 m.

In 1910 a inceput construirea drumului din Gheorgheni pana la Lacu Rosu, care s-a realizat pana in locul numit „Gatul Iadului“, si numai in 1937 s-a terminat drumul care leaga Transilvania de Moldova. Lipsa cailor de acces rutier a facut ca abia in anii 1930 sa se construiasca primul loc de cazare – Caminul Turistilor. Dupa 1931, mai apar unele case locuite permanent si cateva vile, conturandu-se actuala statiune care apartine administrativ de orasul Gheorghieni.

Lacu Rosu este o atractie turistica importanta , formand impreuna cu Cheile Bicazului un ansamblu turistic unicat in Romania.

Una dintre legendele lacului Rosu spune ca in momentul in care s-a desprins bucata din versant, aceasta a cazut peste niste ciobani ce se aflau cu oile la pascut in zona, iar culoarea rosiatica a lacului este data de sangele lor care si acum se iveste pe fundul lacului.

Tag-uri: , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


2 + = 8

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini