Lacul Sfanta Ana

 

Lacul Sfanta Ana este singurul lac vulcanic de pe teritoriul Romaniei. El este situat in apropiere de Tusnad (judetul Harghita) si a luat nastere pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu, din masivul vulcanic Puciosu.

Lacul Sfanta Ana se afla la o altitudine de 946 m si are o forma aproape circulara, lungime de 620 m, latime maxima de 460 m, suprafata de 19,50 ha si o adancime maxima de 7 m.

In urma unei masuratori efectuate in anul 2005 s-a constatat ca valorile lacului sunt in scadere, apa se strecoara doar in subteran. Este posibil ca dupa cateva decenii lacul Sfanta Ana sa ajunga ca si Lacul Mohos, o mlastina.

Deorece este alimentat aproape exclusiv din precipitatii, puritatea apei este aproape de apa distilata, dar nu este potabila din lipsa sarurilor minerale (mineralizarea fiind de 0,0029 mg/l). Deorece apa lacului Sfanta Ana are o cantitate foarte redusa de oxigen nu exista vietati care sa traiasca in apa lacului. De asemenea, la lipsa organismelor contribuie si emanatiile mofetice de pe fundul lacului si peretii craterului vulcanic.

Iarna, lacul este acoperit cu un strat de gheata de pana la 1 m.

Zona aceasta a fost declarata rezervatie naturala geologica, floristica si faunistica, fiind legat de Baile Tusnad prin poteci turistice. Drumul pe aceasta poteca dureaza aproximativ 2 ore intr-un ritm lejer.

Drumul pana la Lacul Sfanta Ana, la 950 de metri altitudine, este marginit de padure. Muntii ascund locuri fascinante, cum ar fi Pestera Puturosul. Din adancurile pamantului ies la suprafata gaze cu efecte binefacatoare. Din cauza mirosului, i se mai spune “grota puturoasa” sau “pucioasa”.

Emanatiile de hidrogen sulfuros sau de dioxid de carbon se resimt foarte puternic, chiar daca sunt rezultate in urma eruptiei vulcanice de acum aproape un million de ani.

Baile uscate cu gaz, asa numitele mofete, sunt sanatate curata. Sunt indicate in special persoanelor care sufera de afectiuni ale sistemului vascular si locomotor dar nu este indicat sa se stea prea mult in pestera sau sa se treaca peste linia care indica gazele altfel mofeta poate fi periculoasa.

Cele doua fisuri formate in muntele vulcanic prevestesc vremea. Daca emanatiile din fisuri pisca la nas e semn de furtuna, iar daca nu, ziua va fi insorita. Acest fenomen are o explicatie stiintifica. In munte inca se desfasoara o activitate post-vulcanica, sensibila la orice schimbare a presiunii atmosferice. Cand presiunea atmosferica scade, gazele, precum bioxidul de carbon si sulful, urca spre suprafata si inunda fisurile cu un miros intepator, semn ca vine ploaia.

O plimbare cu barca pe lacul Sfanta Ana e mai mult decat relaxare. Zona fiind ionizata negativ, efectele asupra sistemului nervos se simt imediat.

Langa lac se afla o capela romano-catolica cu hramul Sfintei Ana, construita in anul 1977 in locul celei din lemn.

Langa lac se afla mlastina Mohos, la o inaltime de 1050 m si are un diametru de 800 m. Este deosebit de frumoasa, dar si periculoasa, unde practic, daca stai mai mult esti inghitit de mlastina. Nu numai oamenii trebuie sa fie atenti, ci si micile vietuitoare, pentru ca sunt plante carnivore. Aceasta zona poate fi vizitata numai cu ajutorul unui ghid.

Despre acest lac exista si unele legende:

  • prima legenda face referire la o tanara, Ana, care, obligata de parinti sa se marite din interes, a fugit in seara nuntii si s-a aruncat in acest lac, disparand cu totul. Din aceasta cauza lacul poarta numele acelei fete. In fiecare an, de hramul Sf. Ana, lacul este sfintit de catre mitropolie.
  • in cea de-a doua legenda este vorba de doi frati care stapaneau doua cetati. Stapanul cetatii de pe Puciosul avea o caleasca minunata fapt ce a starnit invidia fratelui sau, care a pus ramasag ca a doua zi va veni in vizita cu o caleasca si mai mareata. Pentru a castiga ramasagul, stapanul cetatii asezata pe locul actualului lac, pune sa fie inhamate la caleasca sa opt din cele mai frumoase fete din imprejurimi. Caleasca fiind foarte grea, acestea nu au putut sa o urneasca, fapt ce a dezlantuit mania stapanului, care a inceput sa le biciuiasca. Una din fete, pe nume Ana, l-a blestemat pe stapan. Blestemul fetei s-a implinit si s-a pornit o furtuna ingrozitoare, cu fulgere si tunete, cutremure, iar cetatea, impreuna cu tiranul ei, s-a scufundat in flacari. In locul cetatii s-a format un lac albastru si linistit, numit de locuitorii din zona Lacul Sfanta Ana.

Drumul de acces spre lac porneste din localitatea Bixad din judetul Covasna. O ruta alternativa este prin Targu Secuiesc-Turia-Balvanyos-Sfanta Ana.

 

Tag-uri: , , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


+ 6 = 9

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini