Manastirea Bârsana

 

Manastirea Barsana este o manastire ortodoxa situata in comuna Barsana, judetul Maramures.

In folclor se spune ca manastirea fost mai intai construita in Valea Slatinii, pe malul stang al Izei si stramutata ulterior ( la mijlocul secolului XIV) pe malul drept, in locul numit mai tarziu Podurile Manastirii.

Vechea manastire avea hramul Sfantul Nicolaie. Manastirea era unul dintre cele mai importante edificii de cultura din Maramures, fiind multa vreme rezidenta episcopilor ortodocsi ( intre anii 1735-1740). Ultimul episcop ortodox care a locuit la vechea manastire este Gavril Stefanca; este de altfel ultimul episcop ortodox din regiune, dupa ce greco-catolicismul s-a instaurat in zona, odata cu ocuparea Maramuresului de catre Imperiul Habsburgic. Manastirea va ramane de rit ortodox pana in anul 1791, in ciuda presiunilor facute asupra lacaselor de cult ortodoxe. In anul 1791, patrimoniul manastirii este confiscat de Imperiul Habsburgic iar manastirea trece in proprietatea Episcopiei Rutene a Muncaciului, ultimii calugăai refugiindu-se la Manastirea Neamt.

Vechea Manastirea Barsana a fost cea mai importanta scoala de preoti din zona si lacas de cultura pentru regiune. Aici se puteau gasi carti de cult in limba romana, aduse din Moldova si Tara Romaneasca. Manastirea avea propriul sau atelier unde erau pictate icoanele.

Pentru a feri biserica de profanare si distrugere, credinciosii din Barsana au mutat-o, in 1806, chiar in vatra satului, unde se mai poate vedea si azi. Picturile au fost executate pe lemn, partial nivelat cu bucati textile, fixate pe pereti si acoperite cu un strat de var preparat, cum era obiceiul vremii. Biserica are plan dreptunghiular. Acoperisul, cu streasina dubla, are deasupra pronaosului un turn-clopotnita cu camera clopotelor in consola, deschisa, cu arcade pe stalpi si acoperis inalt, piramidal. Pictura murala, pastrata in proportie mai mare in altar si in naos are un program iconografic dominat, in naos, de scene din Geneza, iar in pronaos de Judecata de Apoi, ca si de discursul moralizator pus in evidenta de paralelismul dintre scenele din Vechiul Testament si Patimile lui Iisus.

Amintirea vechii manastiri si dorinta de a o reconstrui n-a disparut din memoria credinciosilor. Reinfiintarea manastirii  se concretizeaza dupa 1989, cand localnicii, impreuna cu Parintele paroh Gheorghe Urda, au luat hotararea sa ridice o noua manastire pe locul unde a fost cea veche si, in 1991, au inceput sa adune materialul lemnos pentru biserica manastirii.

In 1993, Prea Sfintitul Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului a sfintit piatra de temelie a noii biserici a manastirii. S-a stabilit ca manastirea va avea hramul Soborul Sfintilor 12 Apostoli. Astfel, in 30 iunie 1993, s-a praznuit pentru prima data hramul noii manastiri.

Ansamblul manastiresc a fost construit in lemn, dupa traditia locala, sub directia arhitectului Cordos Dorel. Acesta este compus din: Altarul de vara, Aghiasmatarul, Staretia, Casa Voievodala, Casa maicilor, Casa artistului, Casa duhovnicului, Arhondaricul, Praznicarul cu trapeza, Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Barsana, Turnul – clopotnita, Poarta maramureseana, Monumentul funerar, drumul de acces, loc pentru aprinderea lumanarilor, troite, lac, pod peste lac, alei care duc la diferite obiective, parcare si altele.

Biserica de lemn a fost construita din grinzi mari din stejar, pe o fundatie din blocuri masive de piatra si are 22,57 metri lungime, 12,20 metri latime si 57 de metri inaltime fiind una dintre cele mai inalte constructii de lemn din Europa. Aceasta biserica nu trebuie confundata cu vechea biserica de lemn inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO care era situata pe vechiul amplasament al Manastirii Barsana.

Altarul de vara este asezat in centrul ansamblului manastiresc. Aici se oficiaza Sfintele Liturghii arhieresti la praznuirea hramului si sfintele slujbe in duminicile si sarbatorile din anotimpurile calde.

Aghiasmatarul se afla intr-un loc central. Are patru intrari, iar in mijloc o fantana. La aghiasmatar se ajunge pe alei pavate cu dale de andezit.

Staretia este o transpunere remarcabila a stilului maramuresean al bisericilor de lemn si este amplasata in partea de sud-vest a complexului manastiresc si este construita in patru nivele: demisol, parter, etaj si mansarda. Demisolul este din beton armat, cu peretii grosi de patruzeci de centimetri si placati in exterior cu piatra de rau.

Casa maicilor se afla in partea de nord-vest a ansamblului manastiresc si este o cladire cu trei nivele: demisol, parter si etaj. Casa maicilor are in fatada, la fiecare nivel, terase impodobite cu flori.

Casa artistului a fost construit in partea de nord si putin mai sus. Aici sunt gazduiti oameni de creatie, oameni cu preocupari artistice.

Casa duhovnicului este amplasata in partea vestica a complexului.

Arhondaricul amplasat in partea de sud-vest a ansamblului monahal. La cele trei nivele: parter, etaj si mansarda se afla dormitoarele si anexele necesare pentru gazduirea pelerinilor.

Praznicarul cu trapeza este construit pe mai multe nivele si este situat in partea vestica a ansamblului manastiresc. Etajul formeaza o imensa terasa deschisa si sala care adaposteste biblioteca manastirii. La mansarda se afla spatii destinate pentru cazarea pelerinilor. Aici se serveste masa la praznuirea hramului.

Turnul - clopotnita – pe sub bolta larga si inalta a acestui turn se face intrarea in incinta manastirii. In partea stanga a cladirii turnului se afla un magazin cu carti si obiecte bisericesti, iar in dreapta se afla o alta incapere si scara care urca la clopote.

Muzeul – un obiectiv destinat turistilor si pelerinilor dornici de informare asupra trecutului religios si cultural al provinciei istorice Maramures. Muzeul manastirii dispune de manuscrise si carti sfinte de patrimoniu din secolele XVI - XIX, icoane vechi si o bogata colectie de obiecte de arta populara locala.

Urmand traditia de veacuri a monahismului ortodox, si la Manastirea Barsana au fost infiintate doua ateliere, unul de pictura si altul de tesatorie. In aceste ateliere maicile desavarsesc arta tesutului si a pictarii icoanelor pe diferite suporturi (in special lemn sau sticla).

Manastirea Barsana este una dintre cele mai frumoase si ingrijite manastiri din Maramures, zilnic fiind vizitata de sute de pelerini dar si turisti atat din tara cat si din strainatate. Este cu siguranta un loc care nu trebuie sa lipseasca din nici un itinerar prin Maramures.

Manastirea este situata la 22 de km de municipiul Sighetu Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, la kilometrul 17 al Drumului Judetean 186.

Pe sosea, accesul este posibil pe mai multe trasee:
- pe Drumul Judetean 186: Sighetu Marmatiei – Vadu Izei – Oncesti – Barsana;
- pe Drumul Judetean 186 din Sacel spre Bogdan Voda – Rozavlea – Barsana
- dinspre Cavnic pe ruta: Budesti – Calinesti – Barsana.

La Manastirea„Soborul Sfintilor 12 Apostoli” din Barsana exista posibilitatea de cazare, doar pe timp de vara (din luna Mai pana in Septembrie), in camere cu 8, 10, 25 si respectiv 30 de paturi, toate cu grup sanitar comun si fara apa calda.

De asemenea, cazarea se mai poate face la Vila Barsana, in camere cu 1, 2, 3, 4 si respectiv 8 paturi, cu grup sanitar in comun sau in camera si cu apa calda.

Mai multe informatii: http://www.manastireabarsana.ro

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 voturi, cu media: 4,25 din 5)

Leave a Reply


2 + = 7

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini