Manastirea Cozia

 

Manastirea Cozia se afla pe malul drept al Oltului, in incinta statiunii Calimanesti, cam la 3km inspre Nord, pe drumul national Ramnicu Valcea – Sibiu, la 22 km de Ramnicu Valcea. Manastirea Cozia are ca si hram Sfanta Treime, unul dintre cele mai importante hramuri ale ortodoxiei.

Manastirea Cozia se numara printre cele mai reusite ctitorii ale domnitorului Mircea cel Mare si a fost zidita intre anii 1386-1388 si 1393.

Initial a fost cunoscuta sub numele de Manastirea Nucet, fiind cladita intr-o regiune prielnica pentru cresterea nucilor. Numele de Cozia l-a primit mai tarziu, dupa muntele din vecinatate.

Judecand dupa ctitoria sa, dar si dupa faptul ca de-a lungul vremii a adunat oameni de vaza, invatati, poeti, scriitori, pictori, sculptori, dar si propovaduitori ale celor sfinte, recunoscuti si peste hotare, Manastirea Cozia a fost inclusa in patrimoniul tarii.

Biserica Manastirii Cozia este construita din blocuri mari de piatra alternand cu caramida – imbracamintea obisnuita a bisericilor bizantine. La exterior se remarca o bogata si variata sculptura in piatra.

Biserica este un monument in plan treflat, compus dintr-un naos foarte spatios, mult alungit, cu absida centrala la rasarit si doua abside laterale. Naosul este despartit de pronaos printr-un zid gros de 1,4 m.

Biserica mare de la Cozia a fost construita initial doar cu pronaos, naos si altar, pridvorul s-a adaugat abia in anul 1707. Pridvorul este deschis, sustinut de patru coloane din piatra in fata si doua coloane in spate. Are o turla mare, in forma de decagon, construita pe naos. Pictura naosului si altarului a fost refacuta in anii 1704-1705 de catre familia Cantacuzinilor pictati la intrare in naos pe partea stanga. In dreapta se afla tabloul votiv al lui Mircea “mare voievod si domn” in infatisarea sa de ctitor, imbracat in costum de mare cavaler medieval apusean, alaturi de fiul sau Mihail.

Dupa Mircea cel Mare care a fost primul ctitor al Manastirii Cozia, dispunand zidirea bisericii mari si cetatea cu chiliile din jurul ei, cronologic, urmeaza ctitorii bolnitei si ai celor doua paraclise.

Radu Paisie, fiul lui Radu cel Mare, fost egumen al Manastirii Arges a ctitorit Bisericuta Bolnita (1542-1543). Din cauza modernizarilor executate la drumul national, aceasta se afla pe cealalta parte a soselei si pare astazi izolata.

Manastirea are doua paraclise, unul pe latura de sud-est, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” construit de catre ieromonahul Amfilohie, egumenul Coziei, in anul 1583, pentru nevoile sufletesti ale voievozilor, iar celalat, pe latura de nord-est cu hramul “Duminica Tuturor Sfintilor” este ctitoria Arhimandritului Ioan de la Hurezi, duhovnicul Voievodului Constantin Brancoveanu,avand doua case boltite si un foisor si dateaza din anii 1710-1711.

In partea de sud-est a Manastirii Cozia,  se afla muzeul unde sunt expuse icoane vechi din secolele XIV-XIX, pictate pe lemn si sticla, obiecte de cult, tiparituri in limba romana, cu caractere chirilice, precum si tiparituri slavone si grecesti, importante manuscrise, evanghelii ferecate in metal si pietre pretioase, fragmente din sculpturi in piatra din secolul al XIV-lea si bucati din piatra originala de pe mormantul lui Mircea cel Mare.

Voievozii Neagoe Basarab si Constantin Brancoveanu repara, modifica si adauga chiliilor balcoane si construiesc cele doua fantani din incinta.

Fantana din fata bisericii este pentru nevoile materiale si spirituale ale credinciosilor, iar cea de sub foisorul chiliilor nordice servea nevoilor curente ale manastirii. Ambele fantani sunt in prezent in buna stare si ofera apa direct din izvorul muntelui.

In partea se rasarit a Bolnitei, se afla o clopotnita datand din anul 1872, ridicata de Arhimandritul Agatanghel staretul Manastirii Cozia, iar in jurul clopotnitei se afla cimitirul Manastirii Cozia.

Mircea a fost ingropat la Manastirea Cozia. Piatra de pe mormant a fost distrusa, mormantul fiind profanat de mai multe ori. Tot in pronaos se afla mormantul Teodorei, mama lui Mihai Viteazul care s-a calugarit la Manastirea Cozia dupa asasinarea fiului sau, primind numele de Teofana.

Picturile murale de la Manastirea Cozia constituie bunuri ale patrimoniului cultural national.

Cozia este cea mai vizitata manastire din Romania, muzeul manastirii fiind singurul pentru care nu se percepe taxa.

Cititi mai mult: AICI

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


7 − = 4

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini