Masa Tacerii

 

Masa Tacerii se află în parcul central, pe malul stâng al Jiului. Este lucrată în calcar, compusă din două piese masive de formă circulară suprapuse -piciorul cu diametrul de 2 m şi grosimea de 0,45 m, iar tăblia cu diametrul de 2,15 m şi grosimea de 0,45 m, aceasta fiind ultima din cele trei variante încercate de maestru, nefiind satisfăcut de primele două. Timpul este  reprezentat prin dispunerea circulară a celor 12 scaune clepsidre in jurul mesei, care il masoara. Totul decurge in tacere. Opera a fost începută în anul 1937 şi definitivată în 1938. Piciorul este din travertin de Câmpulung şi tăblia din BampotocDeva.

Masa tacerii, alături de Coloana Infinitului și Poarta Sărutului reprezintă una din cele trei piese de sculptură monumentală ale Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, un omagiu adus eroilor căzuți în timpul primului război mondial de catre sculptorul român Constantin Brâncuși.

Cele trei componente sculpturale monumentale, sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime totală de 1.275 m.

Unii spun ca nu “Masa tacerii” era numele initial al lucrarii, ci “Masa apostolilor neamului”, iar in mijloc s-ar afla Iisus Hristos.

Tag-uri: , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


6 − = 4

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini