Movila lui Burcel – Un loc aproape necunoscut în România

 

Puţină lume ştie că în judeţul Vaslui există un loc aparte a cărui istorie este demnă de un scenariu de film. Dealul botezat de localnici Movila lui Burcel reprezintă, practic, o rezervaţie naturală ce se întinde pe o suprafaţă de 12 hectare.

Multă lume tranzitează Drumul Naţional (DN) 24 Iasi– Vaslui, însă puţini sunt cei care ştiu că trec pe lângă un loc pitoresc care merită vizitat ori de câte ori ne aflăm prin preajmă. Este vorba despre Movila lui Burcel, un deal protejat, transformat în arie naturală de interes naţional protejată în data de 6 martie 2000, ce aparţine comunei Micleşti.

Rezervaţia naturală se întinde pe o suprafaţă de 12 hectare şi reprezintă o zonă de un deosebit interes botanic, graţie speciilor floristice rare întâlnite aici. După Revoluţia din decembrie 1989 care a răsturnat de la putere regimul comunist ateist, s-a început construcţia de noi lăcaşuri monahale şi redeschiderea celor închise de fostul regim. Episcopia Huşilor, desfiinţată în anul 1949 de către comunişti prin contopire cu Episcopia Romanului, dispunea înainte de al Doilea Război Mondial de peste 100 de mănăstiri şi schituri, care după Decretul numărul 410 din 1959 au fost în totalitate desfiinţate sau transformate în depozite şi CAP-uri.

În anul 1993, a fost sfinţit în apropierea Movilei lui Burcel un paraclis al Mănăstirii „Ştefan cel Mare şi Sfânt“. Stareţului mănăstirii respective, arhimandritul Ştefan Guşă, i-a venit ideea să ridice un nou aşezământ monahal chiar sus, pe vârful Movilei.

Legenda lui Burcel
Movila a fost atestată documentar la 1498, ca proprietate a postelnicului Purcel (Burcel). Legenda spune că în acel an, într-o zi de duminică, domnitorul Ştefan cel Mare l-a întâlnit pe Burcel, un ţăran fără o mână care muncea de zor pământul situat pe acel deal. Întrebat de domnitor de ce munceşte într-o zi de duminică, răzeşul, care luptase alături de Măria Sa la Războieni, i-a răspuns domnitorului că este sărac şi că trebuie să muncească să îşi întreţină familia. Înduioşat de răspunsul primit, Ştefan cel Mare i-a dăruit lui Burcel şase pungi cu galbeni cu care acesta să îşi cumpere plug şi boi. Mai mult, domnitorul i-a făcut un act de proprietate veşnică, astfel încât acel pământ să aparţină neamului lui Burcel până la sfârşitul lumii.
Toate construcţiile ridicate pe Movila lui Burcel sunt din lemn. Biserica-paraclis este căptuşită în interior cu polistiren şi lambriu, iar în exterior cu şiţă (draniţă), acoperişul fiind de asemeni din şiţă.
Movila lui Burcel rămâne deci un monument, mai puţin prin existenţa sa materială, ci prin semnificaţiile atât de bogate de ordin spiritual, relevându-şi funcţionalităţi le sale orientative, de data aceasta pentru drumurile istoriei noastre încă foarte puţin cunoscută, mai ales în microstructurile sale. Pretutindeni, însă, şi aici, şi în macrostructuri, umbra lui Ştefan îi învăluie pe toţi ceilalţi eroi.
Sursa : adevarul.ro

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


− 2 = 6

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini