Pelerinaj Rohia

 

În inima Ţării Lăpuşului, într-o zonă depresionară pitorească, există un loc unde timpul încă mai are răbdare cu oamenii. Satul Rohia este un tărâm cu oameni senini care respectă cu sfinţenie tradiţiile şi care se calăuzesc după reguli pe cât de simple, pe atât de sănătoase.

Poate şi pentru faptul că generaţii întregi au trăit în apropierea Mănăstirii Rohia şi au învăţat să păstreze ceea ce puţini au în zilele noastre, liniştea sufletească! Pe la Rohia au trecut de-a lungul timpului sute de mii de pelerini, dar şi oameni de vază ai neamului.

E linişte la Rohia. E ora la care satul adoarme învăluit de umbrele apusului de soare.

A mai trecut o zi de muncă, iar pentru ţăranii din Ţara Lăpuşului înseamnă încă o zi în care vor avea ce pune pe masă. Au un trai greu, dar s-au obişnuit şi nu se plâng.

Locuitorii se mândresc cu frumuseţile locului şi mai ales cu mănăstirea Rohia, un loc pelerinaj pentru căutătorii de linişte sufletească. Lăcaşul se afla chiar la marginea satului, aşezat în aşa fel încât credincioşii să poată ajunge uşor la el.

Prima biserică a mănăstirii a fost ridicată pe “Dealul Viei”, în anul 1923. In timp, a ajuns neîncăpătoare pentru miile de pelerini ce îi călcau pragul, asa că în 1996, locul vechiului lăcaş a fost luat de mănăstirea care există şi astăzi.

Biserica mănăstirii este unică prin faptul că este foarte înaltă, are o înălţime maramureşeană, are un pridvor şi elemente brâncoveneşti şi gotice şi are acoperişul în stil moldovenesc.

Tag-uri: ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, cu media: 5,00 din 5)

One Response to “Pelerinaj Rohia”

  1. admin spune:

    Am fost la Rohia si este foarte frumos.

Leave a Reply


7 + 4 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini