Pestera Dambovicioara

 

Pestera Dambovicioara este situata in partea sudica a Masivului Piatra-Craiului pe drumul spre Cabana Brusturet. Are o lungime de peste 250 m cu o galerie putin ramificata.

Traseul sau fiind putin ascendent poate fi strabatuta usor, avand plafonul mai inalt decat statura omului (cca. 2 m). Temperatura oscileaza in jurul valorilor de 10-12°C iar umiditatea este potrivita.

Golul subteran s-a format prin eroziunea calcarelor de catre apele paraului “Pestera”.

Localnicii o cunosteau inainte de 1579, an in care Dambovicioara este atestata documentar, de pe vremea lui Mihnea Turcitul. Mai tarziu, in 1767, J. Fridvalsky o citeaza in lucrarea stiintifica Mineralogia magni Principatus Transilvaniae, ea constituind prima forma carstica de acest fel din Muntenia, pomenita intr-un studiu de specialitate. Cercetarile recente au dus la descoperirea unei noi galerii, neintroduse inca in circuitul de vizitare.

Desi nu intruneste superlative speologice (multe dintre formatiunile de stalactite si stalagmite fiind distruse de vizitatori rau intentionati) Pestera Dambovicioara prezinta un interes turistic prin amplasamenetul sau extrem de favorabil intr-o zona dominata de Masivul Piatra Craiului.

 

Sursa

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


7 + = 12

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini