Pestera Muierilor

 

Pestera Muierilor (sau Pestera Muierii) se afla in judetul Gorj, comuna Baia de Fier, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei. Pestera a fost sculptata de catre raul Galbenul in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang.

Pestera Muierilor este prima pestera electrificata din Romania si reprezinta un important obiectiv turistic pentru aceasta zona.

Pestera are o lungime de aproximativ 3600 de metri dispusa in 4 niveluri. Traseul amenajat pentru turisti, aflat in etajul superior, ajunge pana la aproximativ 1228 m lungime, in unele locuri fiind greu accesibil. Nivelul inferior (impartit in doua sectoare: de nord si de sud), este rezervatie speologica si este inaccesibil turistilor.

Pestera Muierilor prezinta o adevarata simfonie a stalactitelor si stalagmitelor care au dat viata unor forme atat de diverse si de senzationale incat ramai fara cuvinte.

Atractiile cele mai importante ale pesterii sunt:

 • Domul Mic, format prin precipitarea calcitei, are un aspect asemanator unei cupole gotice. Domul Mic este inalt de 17 m si in el se afla o colonie de lilieci.
 • Sala Altarului cu stalagmite coloane foarte apropiate intre ele.
 • Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare si imaginea Stancii Insangerate denumita asa datorita scurgerilor oxidului de fier.
 • Poarta Altarului.
 • Bazinele Mici si Bazinele Largi care uneori pot fi pline de apa.
 • Sala Turcului, una din cele mai frumoase locatii ale etajului superior. Aici poti vedea stalagmite uriase, domuri, concretiuni pe pereti si pe plafon, unele forme avand denumiri precum Mos Craciun, Turcul, Sotia turcului.
 • Sala Minunii denumita asa din cauza stalagmitelor si stalagtitelor in forma de lumanare, forme ce impodobesc practic aceasta incapere.
 • Poarta, o portiune unde zidurile si plafonul sunt foarte apropiate, formand un mic pasaj prin care poti sa ajungi in Sala cu Guano.
 • Galeria Ursilor, unde a fost gasit un adevarat cimitir de resturi scheletice de ursi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre salbatice si mistreti.
 • Valul Muierii, Cascadele impietrite, Dantela de Piatra.
 • Sala Musteriana, aici au fost descoperite foarte multe obiecte apartinand culturilor cu mult inaintea erei noastre.

De asemenea, in pestera Muierilor, in 1952 au fost descoperite si fragmente de oase provenind, foarte probabil, de la trei indivizi diferiti. Fragmentele de craniu apartinand unui individ de sex feminin au fost datate de catre cercetatori ca avand o vechime de aproximativ 30.000 ani.

O legenda spune ca numele pesterii provine din faptul ca, in timpuri stravechi, bantuite de razboaie, atunci cand barbatii plecau la lupta, femeile si copii se ascundeau in aceasta pestera.

Pestera Muierilor are o intrare si o iesire diferite. Ea este destul de accesibila insa, in unele locuri e destul de ingusta si joasa.

Tag-uri: ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


3 − 3 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini