Pestera Ursilor

 

Pestera Ursilor este unul dintre principalele obiective turistice din Muntii Apuseni. Ea se afla in judetul Bihor, in apropierea localitatii Chișcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.

Numele pesterii se datoreza numeroaselor fosile de ursi de caverna descoperite inauntru, care se adaposteau aici acum 15000 de ani si care datorita caderii unei stanci peste gura pesterii, au ramas blocati inauntru. Pe peretii acestor  galerii se observa zgarieturi adanci lasate de labele ursilor.

Peștera Ursilor a fost descoperita in anul 1975, cu ocazia unei dinamitari la cariera de marmura din zona.

In putul deschis in urma dinamitarii, a coborat pentru prima data, minerul Traian Curta. Pestera a fost exploatata pentru prima data de catre grupul de speologi amatori “Speodava” din orasul Dr. Petru Groza (actualul oras Ștei).

Dupa 5 ani de amenajari la standarde mondiale, in anul 1980, peștera a fost deschisa pentru vizitatori.

Pestera are o lungime de peste 1.500 m. Prima parte, galeria superioara, avand o lungime de 488 de metri poate fi vizitata de turisti, iar cea de-a doua, cu o lungime de 521 m este destinata cercetarilor stiintifice.

In interior se disting o diversitate de formatiuni de stalactite si stalagmite, numeroase urme si fosile ale ursului de caverna si fosile de capra neagra, ibex, leu si hiena de pestera.

Galeria superioara, cea care este disponibila pentru vizitatori, este compusa din 3 galerii si diferite sali:

  • Galeria “Ursilor” (sau Galeria Oaselor),
  • Galeria “Emil Racovita”,
  • Galeria “Lumanarilor”
  • Sala Lumanarilor,
  • Sala Spaghetelor,
  • Sala Oaselor.

Printre formatiunile de stalactite si stalagmite se remarca Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul si Casuta Piticilor, Draperiile din Galeria Ursilor, Portalul, Pagodele si ultima sala, Sfatul Batranilor, iluminată cu lumanari.
Temperatura in pestera este constanta de-a lungul anului (10 °C), iar umiditatea se mentine la 97%.

La intrarea in pestera se afla un pavilion, compus dintr-o sala de asteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic si un stand cu suveniruri si obiecte artizanale specifice zonei.

 

 


 

Tag-uri: , , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


7 − = 6

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini