Poarta sărutului

 

Poarta sărutului este o sculptură în piatră, realizată de Constantin Brâncuși, parte a  Ansamblului Monumental din Târgu Jiu.

Poarta sărutului, care se află amplasată pe aleea de la intrarea in parcul orașului, este dăltuită din piatră poroasă, extrasă din carierele aflate în împrejurimi, fiind alcătuită din coloane groase, paralelipipedice, ce sprijină o arhitravă cu dimensiuni mai mari decât ale coloanelor, având lățimea de 6,45m, înălțimea de 5,13m și grosimea de 1,69m.

Pe fețele fiecărei coloane se regăsește simbolul sărutului, două jumătăți ale unui cerc. Arhitrava are de asemenea încrustat acest simbol, ca un fel de filigran. În plus, tot în filigran se află încrustații ce aduc cu un fel de acoperiș al porții, ca și când poarta ar fi acoperită cu șindrilă. Bolta porții are un ornament liniar delicat: este o continuitate de arcuri mici, iar mai sus, pe trei linii orizontale, întâlnim continuarea unor forme ovale identice, de parcă ar fi conturul feței și al umerilor.

Poarta sărutului arată ca un arc de triumf, simbolizând triumful vieții asupra morții.

Lucrarea Poarta Sărutului a fost amplasată pe locul ei în luna octombrie 1937 și a fost sculptată în prima parte a anului 1938, fiind finalizată la 20 septembrie.

În 1907, Brâncuși realizase o primă versiune a Sărutului care, simplificată, devenea în 1910 monument funerar în cimitirul Montparnasse. În 1916, sculptorul termina o Coloană a sărutului, alcătuită prin asamblarea a 4 blocuri pe care figurile și trupurile, aproape contopite, abia se mai deosebesc, fiind parcă prefăcute în două stane vecine, încremenite pe cele patru laturi ale acestui fragment arhitectural.

Inainte de trecerea drumului drept pe sub poartă, din el se despart două alei strâmtorate şi cotite una spre dreapta şi alta spre stânga porţii, fiecare trecând pe lângă câte o bancă incomodă din piatră. Aceste două alei reprezintă căile celor fără de lege care pierzând drumul drept de sub Arcul de Triumf, rătăcesc pe aiurea şi băncile sunt destinate numai celor ce se opun vieţii fireşti, nehotărâţilor.

Tag-uri: , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


+ 1 = 5

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini