Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele (Mehedinti) sau Podul Natural

 

Podul lui Dumnezeu este unul din cele trei poduri naturale din lume, mai exista poduri naturale in Franta si in SUA (cel mai mare – inalt de 88,4 m si lat de 10 m). Podul lui Dumnezeu este al doilea pod natural ca marime din Europa, dar singurul din lume deschis traficului rutier; este traversat de DJ670 care leaga Baia de Arama de Drobeta Turnu Severin. Unicitatea Podului lui Dumnezeu este data si de dimensiunile sale impresionante: 30 m lungime, 13 m latime, 22 m inaltime si 9 m grosime.

Podul peste care trece soseaua este o arcada naturala, care a luat nastere prin prabusirea tavanului unei pesteri.

Podul natural (sau Podul lui Dumnezeu) este o structura masiva reprezentata de calcare stratificate in bancuri de 1-2 m.

Podul lui Dumnezeu, una dintre cele mai importante minuni naturale ale Romaniei, se degradeazape zi ce trece, este afectat de infiltratii si de traficul greu de pe drumul care il traversează.

In jurul acestei minuni a naturii circula legende biblice interesante. Una dintre ele spune ca in Pestera Ponoarele locuia Dracu. Satenii l-au rugat pe Dumnezeu sa-i scape de el si astfel, Dumnezeu a lovit tavanul pesterii, acesta prabusindu-se peste gura ei, formand podul.

Alte legende spun ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfantul Nicodim sa treaca spre Tismana dupa ce oamenii l-au alungat din comuna. Pe la anul 1370, calugarul era in cautarea unei cascade care i s-a aratat in vis si deasupra careia trebuia sa construiasca o manastire. El s-a oprit la Ponoarele, in locul de unde izvoraste acest parau, dar a fost izgonit si umilit, plecand mai departe la Tismana, unde a ridicat manastirea visata. Inainte de a pleca el a blestemat apa de la Ponoarele: sa se zbuciume, sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. Aceste lucruri s-au si intamplat, pentru ca pe cursul ei s-au construit opt mori, in ea nu traieste nici o vietate, iar la un moment dat pamantul o inghite, apa intra in cavitatea subterana a unei pesteri brusc si da impresia ca e inghitita de pamant.

Alte legende vorbesc despre faptul ca podul ar fi fost construit de legendarul Hercule sau de Iovan Iorgovan, personaj de basm care urmarea balaurul care ii rapise iubita.

Fenomenul carstic din Mehedinti atrage turisti de pretutindeni, pasionati de curiozitati ale naturii.

In imediata apropiere a Podului se gaseste pestera. Accesul la pestera este usor. Pestera poate fi vizitata oricand deoarece in interiorul pesterii veti gasi o temperatura constanta de 10 grade.

 

 

Tag-uri: , , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, cu media: 5,00 din 5)

Leave a Reply


1 + 7 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini