Podul lui Dumnezeu

 

Podul lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele) este unicul pasaj natural rutier funcţionabil la nivel naţional.

Podul lui Dumnezeu este un vestigiu al Peşterii Podului, rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al ţării şi al doilea ca mărime din Europa (30 m lungime, 13 m lăţime, 22 m inălţime si 9 m grosime), dar singurul pe care se poate circula. Ca alcătuire petrografica prezintă o structura masivă de calcare stratificate în bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflându-se într-o stare de conservare mult mai bună decât cea din amonte.

Bineînţeles, Podul lui Dumnezeu păstrează numeroase legende care explică modul de formare sau denumirile (Podul lui Dumnezeu sau Podul Uriaşilor). Una dintre ele povesteşte că, de mult, aici locuia Dracul si făcea mult rău oamenilor. Atunci, Dumezeu, ca să scape de el, a lovit cu palma în tavanul peşterii, unde locuia, care s-a prăbuşit peste intrare. Dar Dracul a scăpat, ieşind pe sub deal, pe cealaltă gură a peşterii şi s-a agăţat cu ghearele de vârful Dealului Peşterii. Aşa a format şanţuri în calcar – câmpiile de lapiezuri Afrodita şi Cleopatra. Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului.
Alte legende spune că Dumnezeu a construit podul pentru ca Sfântul Nicodin să treacă spre Tismana, după ce a fost alungat din sat pentru că voia să ridice o mănăstire. Sătenii i-au înscenat un furt, pentru a fi alungat:i-au pus în traistă o găină tăiată şi un cuţit. Plecând, Nicodim a lăsat în urmă un blestem, ca apa să fie fără peşti şi să sece, aşa cum s-a întâmplat. De-a lungul ei erau opt mori, care au fost abandonate. Apa este înghiţită de peşteră, care o aruncă afară atunci când plouă mult.

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


4 + 4 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini