Podul lui Traian

 

Podul lui Traian este un monument istoric, ce face parte din Patrimoniul Cultural National, fiind construit pe Dunarea de Jos, la est de Portile de Fier, in apropiere de orasul Drobeta-Turnu Severin.

Podul lui Traian a fost un pod construit de Apolodor din Damasc intre primavara anului 103 si primavara anului 105  cu scopul de a facilita transportul trupelor si proviziilor necesare celei de-a doua invazii a Daciei.

Istoricii atribuie indepartarea supra-structurii podului succesorului lui Traian, Hadrian care il percepea ca pe un risc pentru Moesia, in cazul unei invazii barbare din nord. Exista insa si surse care afirma ca autorul distrugerii ar fi Aurelian, in cadrul operatiunii de abandonare a Daciei.

Numerosi cercetatori presupun ca Apolodor a abatut Dunarea pe un brat mort, ceea ce a dus la scaderea nivelului apei. A urmat apoi turnarea picioarelor in chesoane de lemn – executie tehnica remarcabila pe acea vreme. Dupa terminarea podului, paza lui a fost asigurata de Drobeta si Pontes. Accesul pe pod nu era posibil decat trecand prin aceste castre. Dupa retragerea administratiei romane din Dacia, podul s-a distrus treptat in decursul vremii.

Cei douazeci de stalpi inca se mai vedeau in anul 1856, cand nivelul Dunarii era foarte scazut. In 1906, Comisia Internationala a Dunarii a decis sa distruga doi stalpi care stanjeneau navigatia. in 1932, erau 16 stalpi ramasi sub apa, dar in 1982 doar 12 au mai fost gasiti de arheologi, probabil restul de patru fiind luati de apa intre timp. Insa, chiar si astazi se pot vedea primul si ultimul stalp pe malurile Dunarii.

O placa memoriala care comemoreaza victoria lui Traian asupra dacilor, denumita Tabula Traiana, se gaseste astazi pe malul sarbesc al Dunarii, indreptata spre Romania.

In pofida putinelor urme care s-au pastrat din podul lui Apolodor din Damasc, el ramane o importanta realizare a antichitatii.

Astazi se mai poate vedea piciorul podului de pa malul romanesc al Dunarii in stanga caii ferate la intrare in Turnu Severin dinspre Craiova.

 

Tag-uri: , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


6 − 1 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini