Putin din Targu Mures

 

Catedrala ortodoxă Înălțarea Domnului 

Catedrala ortodoxă Înălțarea Domnului este cel mai mare edificiu religios din Târgu Mureș. Catedrala a fost construită în centrul orașului (în prezent Piața Trandafirilor) între anii 1925 - 1934 la inițiativa protopopului Ștefan Rusu, în locul celebrei fântâni cântătoare a lui Bodor Péter.

Sfințirea catedralei a avut loc în data de 2 decembrie 1934, fiind totodată și un simbol semnificând intrarea armatelor române în municipiul Târgu Mureș în 1918.

 

 

Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș

Biblioteca Teleki-Bolyai a fost construită între anii 1799-1804, sub îndrumarea directă a contelui Samuel Teleki, fondatorul bibliotecii.

Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu MureșFondul de bază al bibliotecii îl constituie cele 40.000 de volume, printre care 66 de incunabule și o mulțime de opere și ediții rare din colecția personală a contelui.  Fondul „Teleki-Bolyai” a rezultat din asocierea celor două mari colecții distincte Teleki, cu un număr de 40.000 de volume și Bolyai, cu 80.000 de volume[1]. Colecția „Teleki” cuprinde, printre altele, cele 33 de volume ale Enciclopediei lui Diderot și D’Alambert.

 Cetatea medievală din Târgu Mureș

Cetatea medievală din Târgu Mureș    Complexul cetății are o suprafață de 4,3 ha și este format dintr-o incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței. Între anii 1602 și 1652 s-a construit actuala cetate, de formă pentagonală, având 5 din cele 7 bastioane construite de breslele muncitorești ce au utilizat ca materiale de construcție piatra de râu și cărămida.

 

Scara Rakoczi din Tg. Mures

Scara Rakoczi

Pasajul ce numără 70 de trepte a fost construit în anul 1902, şi denumit Scara Rakoci în memoria principelui Rákóczi II, care a fost investit ca principe al Transilvaniei aici în Târgu Mureş la 5 aprilie 1707.

 

 

 

Gradina Zoologica de la Targu Mures

Gradina Zoologica de la Targu Mures    În partea estică a oraşului, pe platoul Corneşti se afla Grădina Zoologică,  la 197 m deasupra oraşului. La deschiderea porţilor au fost numai zece animale: 3 lupi, 2 urşi, 2 mistreţi, 2 fazani şi o căprioară.  Acest numar a crescut mult pană in anul 2002 şi astfel în prezent sunt în jur de 500 de animale aparţinând la 80 de specii, atât de fauna locală, cât şi ceea exotică.

 

 

Biserica de lemn din Târgu MureșBiserica de lemn din Târgu Mureș

Biserica de lemn din Târgu Mureș ce are hramul ”Sfântul Arhanghel Mihail” a fost construită în anul 1793 și înfrumusețată cu pictură în anul 1814. De această biserică se leagă un episod din viața poetului Mihai Eminescu, care a poposit o noapte în clopotnița bisericii în drum spre Blaj.

 

Scara scolarilor

Scara scolarilor din Tg. Mures        Scara Scolarilor este cunoscuta de localnici de Scara Acoperita. A fost conceputa pentru a facilita drumul elevilor spre Scoala din Deal pe perioada iernii. A fost construita in anul 1662 si era alcatuita din 300 de trepte protejate de un acoperis. In urma modificarilor din 1849 au ramas doar 175 de trepte.

 

 

Teatrul Național din Târgu Mureș

Teatrul Național din Târgu Mureș Teatrul Național din Târgu Mureș ridicat la acest rang în 1978, este continuatorul Teatrului Secuiesc din Târgu Mureș, înființat în 1946 de regizorul Miklós Tompa. Teatrul Național din Târgu Mureș are două secții, maghiară și română, și funcționează într-o clădire integrată unui ansamblu arhitectonic realist-socialist considerat modern la vremea lui.  Primul teatru permanent din Târgu Mureș, Teatrul Secuiesc, și-a început activitatea pe data de 10 martie 1946 cu prezentarea operetei Mosoly országa.

 

 

Turnul cu ceas

Turnul cu ceas din Targu Mures     Numit initial Turnul Portii, datorita locatiei sale de langa cea de-a doua poarta de acces a cetatii. In 1604, a fost dotat cu un orologiu al carui mecanism era alcatuit din lemn. Pe langa rolul defensiv pe care il indeplinea, turnul avea si rolul de depozit de munitie, de arhiva a orasului si de trezorerie.  Din 1899, Turnul cu Ceas este transformat in muzeul pe care il stim in prezent.

 

 

 

 

 

Tag-uri: , , , , , , , , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


− 6 = 3

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini