Râpa cu Păpuși

 

„Râpa cu păpuși” de la Domnești, judetul Bistrita-Nasaud, a fost descoperită, în urmă cu câteva decenii, de cercetătorul dr. Ioan Chintăuan de la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud, cel care i-a dat, de altfel, și numele.

Spre deosebire de alte zone, unde astfel de pietre sunt risipite, la Rezervația naturală „Râpa cu păpuși” din Domnești, toate sunt concentrate în același loc, la 150 de metri de sat și la mai puțin de 15 kilometri de Bistrița, pe malul drept al râului Sieu. Păpușile de piatră sunt aglomerări de nisip cimentat cu carbonat de calciu, de forma sferică, eliptică, turtită sau neregulată, în termeni științifici „concrețiuni grezoase”.

Două dintre cele mai sugestive formațiuni de nisip cimentat, „Soldatul” și „Femeia de piatră” au fost duse la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud, unde pot fi admirate astăzi.

Zona, cu o suprafață de 2 ha, este în prezent rezervație geologică protejată. Pe lângă faptul că formațiunile încântă privirea, acestea au și un important rol științific, permițând recunoașterea și paralelizarea straturilor, contribuind la descifrarea condițiilor în care s-au depus sedimentele.

Sursa

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


9 − = 0

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini