Rapa Rosie

 

Rapa Rosie este rezervatie geologica din anul 1950 si este situata pe drumul ce leaga orasul Sebes de satul Daia Romana, in partea de nord.

Rapa Rosie se intinde pe o suprafata de 10 ha. Aici, apa a sapat pe un substrat variat (pietrisuri, nisipuri cuartoase, argile rosii, gresii cenusii si rosii, gresii albe friabile, marne rosii – caramizii, marne calcaroase albe) un amalgam de forme bizare, coloane, turnuri, piramide, toate de o culoare rosiatica nenaturala care se datoreaza faptului ca acestea sunt bogate in oxizi de fier. De asemenea, pasarile au sapat in lut zeci si zeci de gauri.

Inaltimea peretilor este cuprinsa intre 80 si 100 m.

Deasupra coloanelor, dealul se continua cu pajisti inverzite cu pomi.

Aici se pot intalni si cateva specii vegetale rare (Cotoneaster integarrima, Ephedra distachya, Centaurea atropurpurea, Dianthus serotinus, Cephalaria radiata, Asplenium nigrum).

Rapa Rosie este singura rezervatie din Romania de acest gen, formatiunile sale pot fi comparate cu cele intalnite in Marele Canion Colorado.

Aici se afla unele dintre cele mai mari pesteri din lume dezvoltate in pamant.

Rapa Rosie un monument de o rara frumusete peisagistica, reprezinta un obiectiv turistic deosebit de spectaculos datorita unicitati sale pe care o ofera privitorului.

Desi accesibila la prima vedere, odata ajuns la marginea rapei, iti dai seama ca lucrurile nu sunt chiar asa. Peretii sunt destul de abrupti si friabili, astfel incat deplasarea trebuie facuta cu grija si in niciun caz acestia nu trebuie escaladati, pericolul de accidentare fiind cat se poate de real.

Tag-uri: ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, cu media: 5,00 din 5)

Leave a Reply


− 3 = 3

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini