Rezervatia Gradina Zmeilor

 

Gradina Zmeilor este o rezervatie geologica si morfologica impresionanta, considerata de specialisti un fenomen unic in Europa.

Gradina Zmeilor se afla situata pe teritoriul Muntelui Meses din Carpatii Occidentali, langa localitatea Galgaul Almasului, din judetul Salaj.

Gradina Zmeilor s-a format dupa ce o bucata imensa de roca s-a desprins din dealul Inchieturi (376 m) si a alunecat pe stratul de argila de la baza. Dupa aceea natura si-a urmat cursul si a modelat stancile prin denudatie si eroziune eoliana si pluviala, astfel formandu-se coloanele inalte de pana la 20 m, metereze, poduri, ciuperc asezate intr-o mare dezordine, dar placut vederii, care din fiecare punct de unde o privim ne infatiseaza alte si alte imagini, dintre cele mai ciudate si suprinzatoare.

Gradina Zmeilor ocupa o suprafata de 5 ha, de la primele formatiuni pana la baza abruptului.

Datorita alunecarilor de teren formele acestor elemente naturale se pot modifica de la an la an.

Cele mai impresionante sunt doua stanci in forma de prisma numite sugestiv “Zmeul” si “Zmeoaica”, iar alte blocuri de piatra au fost denumite “Mosu”, “Eva” si “Dorobantu”.

Gradina Zmeilor este numita de localnici “Fata Catanii“ deoarece exista o legenda cu o stanca care se numeste “Fata Catanii”, fata care s-a transformat in stana de piatra la blestemul mamei. Stanca arata ca o fata care avea un soldat langa ea si parca avea un cos pe umar, dar actualmente nu mai exista, s-a prabusit la inundatiile din 1973. 

In apropiere este si o pestera numita a Minerilor, care este o cavitate de vreo 200 de metri de unde se extragea carbune.

Pentru a ajunge la Gradina Zmeilor, poteca serpuieste prin padurea de gorun, oferind privelistea unul labirint stancos, fisurile dintre stanci abia lasa sa treaca un om si, in ciuda rocii friabile, se califica pentru cateva trasee de alpinism. Zona seamana cu un canion american, iar peretele galbui cu forme naturale te duce cu gandul la cei patru presedinti americani sculptati in stanca de la Hollywood.

Tag-uri: , , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, cu media: 5,00 din 5)

Leave a Reply


− 7 = 1

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini