Statuia lui Decebal pe Dunare

 

Statuia regelui dac Decebal se afla pe malul stang al Dunarii, in zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), intre localitatile Eselnita si Dubova, in apropiere de orasul Orsova. Pe pontonul din golful Mraconia unde se afla sculptura se poate ajunge doar cu barca.

Statuia il reprezinta pe Decebal, ultimul rege al Daciei si este sculptata intr-o stanca.

Statuia lui Decebal este inalta de 55 m si lata de 25 m (lungimea ochilor: 4,3 m, lungimea nasului: 7 m, latimea nasului: 4 metri). Ea a fost sculptata dupa modelul celei din stanca Muntelui Rushmore din statul american South Dakota si este cea mai mare statuie sculptura in piatra din Europa: are cu doar sase metri mai putin decat Statuia Libertatii, dar cu opt mai mult decat monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, si cu aproximativ 10 metri mai mult decat inaltimea legendarului Colos din Rhodos.

Ideea construirii acestei statui i-a apartinut omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, un controversat istoric amator. Iosif Constantin Dragan a scris numeroase carti despre istoria dacilor si a tracilor (“Noi, tracii”; “Imperiul Romano-Trac”, “Mileniul imperial al Daciei”). Tezele sale sunt deseori asociate cu protocronismul si extrem de controversate in randul istoricilor.

Statuia a fost construita 12 sculptori-alpinisti si a durat 10 ani (1994-2004, realizarea ei costand, in final, peste un milion de dolari.

Executarea acestei lucrari s-a desfasurat sub conducerea sculptorului roman Florin Cotarcea,  pentru modelarea stancii s-a folosit peste o tona de dinamita.

Executarea lucrarii a inceput in vara anului 1994, cu defrisarea pomilor care impadureau stanca. Apoi s-a trecut la curatarea rocilor, a stancilor masive care puneau in pericol viata oamenilor. Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca si cu saci de 40-50 de kilograme in spinare. Uneltele de lucru folosite de catre sculptorii-alpinisti au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, spitul si barosul.

Lucrarile s-au desfasurat in perioada martie-octombrie a fiecarui an. S-a lucrat in doua ture de cate 6 ore: de la 7,30 la 13,30 si de la 13,30 pana la 19,30. In perioada de vara, stanca se incingea la soare, facand conditiile de lucru aproape insuportabile. O operatiune la fel de grea si riscanta a fost cea de manevrare a schelelor.

Datorita acestor conditii dificile de lucru au avut loc si cateva accidente. O echipa de cinci persoane care lucrau pe schela au cazut in gol cativa metri. Din fericire, alpinistii nu au suferit rani grave. De asemenea, unul dintre alpinisti a fost muscat de o vipera ascunsa intr-un punct de sustinere, dar i s-a injectat imediat un ser antiviperin.

Ca urmare a trepidatiilor, dar si a stancii care incepea sa se macine, nasul lui Decebal (care avea o inaltime de sapte metri) s-a fisurat si era in pericol sa se desprinda si sa cada. S-a renuntat la acel bloc imens de piatra, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitat, pentru mai multa siguranta. Nasul regelui a fost remodelat si intarit cu armatura de fier si ciment.

Constructia statuii lui Decebal a fost finalizata in anul 2004.

Semnificatia statuii

Chiar in fata statuii, dar pe malul sarbesc, se gaseste de aproape 2000 ani o placa memoriala antica (“Tabula Traiana”), monument ridicat de adversarul regelui Decebal, imparatul roman Traian, pentru a marca marsul trupelor imperiale romane spre Dacia si a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac in anul 105.

Sub capul lui Decebal se gaseste o inscriptie in latina, sapata si ea in stanca: “DECEBAL REX – DRAGAN FECIT” (“Regele Decebal – facuta de Dragan”).

Prin constructia acestei statui modelate in munte, Iosif Constantin Dragan a dorit sa comemoreze, dar sa si demonstreze contributia romanilor la formarea culturilor europene, pornind de la premisa ca identitatea culturala a romanilor poate fi definita in primul rand prin componenta sa daco-traca.

Tag-uri: , , ,

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


8 − = 5

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini