Traseul celor 3 fortificatii Alba Iulia

 

Traseul celor 3 fortificatii din Alba Iulia este alcatuit din Poarta Monetariei Principatului Transilvaniei, Poarta De Sud A Castrului Roman si Caponiera.

Poarta Monetariei Principatului Transilvaniei, construita pe locul unde au existat o biserica si o manastire inchinate Sfantului Duh, atestate documentar din anul 1294, ambele apartinand calugaritelor benedictine. Dupa desfiintarea manastirii benedictine, locul acesteia este luat de Monetaria Principatului, in care s-au batut monede incepand din primii ani ai secolului al XVII-lea. Din anul 1714 locul vechii monetarii este luat de Monetaria Imperiala, timp de aproape 180 de ani, aceasta desfiintandu-se in 1893. Cladirea monetariei a fost ulterior transformata in tribunal. Tot in secolul al XIX-lea, in zona se afla si inchisoarea orasului. In partea de vest a “Traseului celor Trei Fortificatii” se afla zidul construit in secolul al XIV-lea, care facea parte din Cetatea Episcopului Catolic de Alba Iulia si a Capitlului (canonicilor).

Poarta De Sud A Castrului Roman Dupa intrarea pe traseu, in partea dreapta se pot vedea ruinele Portii de Sud (Principalis Dextra) a CASTRULUI ROMAN si o parte din zidul fortificatiei romane, construita incepand cu anul 106 d.Ch. Castrul de forma patrulatera, avand o suprafata de aproximativ 37 ha (750 x 500 m) era prevazut cu cate o poarta pe fiecare latura. Din Castru se mai pot reconstitui in prezent latura de sud a zidului, a carui grosime variaza intre 1,5m – 2m si Poarta “PRINCIPALIS DEXTRA”, flancata de cele doua turnuri a caror fundatie se poate vedea. Construirea Castrului este determinata de cantonarea, in aceasta importanta zona, a Legiunii XIII Gemina, dislocata tocmai din Vindobona (actualul oras Viena) si care avea aici rolul de a pazi tinutul aurifer si drumul de transport al aurului catre Roma. Inceputul migratiilor in valuri succesive au determinat retragerea armatelor romane, in jurul anilor 271-275 d.Ch., pe frontiera naturala de la Dunare, mult mai usor de aparat. Populatia autohtona a convietuit in continuare cu veteranii legiunilor, care au primit pamant, stabilindu-se in zona si tinand piept popoarelor migratoare. Astfel, Alba Iulia (vechiul Apulum), este considerat in perioada urmatoare centrul politic al unor capetenii locale sau zonale. In anul 1000 a fost infiintat regatul maghiar de catre Stefan I al Ungariei (Sfantul {tefan, in maghiara Szent István). Ca urmare a crestinarii regelui Stefan prin incoronarea sa de catre Papa Silvestru al II-lea, se infiinteaza in regatul maghiar, mai multe episcopii printre care si Episcopia Transilvaniei, cu resedinta la Alba Iulia.

Caponiera - o gasim sub forma de galerie acoperita. Pe vremea cand cetatea avea scop militar, caponiera era folosita pentru a proteja soldatii de atacuri. Acum, caponiera adaposteste camera de garda a corpului de artilerie si o expozitie cu imagini ce surprind restaurarea portilor.

Sursa

 

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


8 − 5 =

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini